BO BOJANA BEOVIĆ ZAPUSTILA SVETOVALNO SKUPINO ZA COVID? Pred njo je nov izziv

Slovenija

Člani Zdravniške zbornice Slovenije so za svojo predsednico izbrali infektologinjo Bojano Beović, ki je širši javnosti postala znana po vodenju svetovalne skupine za covid-19. Prejela je 3154 glasov, njena protikandidatka v drugem krogu volitev Tanja Petkovič pa 2706, so pojasnili v zbornici. Beovićeva je dejala, da je zmago pričakovala, čeprav je bilo prisotne nekaj negotovosti.

Bojana Beović

Kot pravi, bo še nekaj časa trajalo do začetka mandata na čelu zbornice, dotlej pa pričakuje, da bo potreba po njenem strokovnem svetovanju na področju epidemije počasi izzvenela.

Na zbornici so prejeli 5895 glasovalnih lističev, tako da je bila volilna udeležba 51-odstotna.

Mandat Beovićevi mora potrditi še skupščina zbornice, seja bo predvidoma kmalu, nato bosta s sedanjo predsednico Zdenko Čebašek-Travnik opravili primopredajo poslov.

Zdenka Čebašek-Travnik

Beovićevi se je nasmihala zmaga že v prvem krogu volitev 17. novembra, ko je prejela največ podpore kolegov in ji je zmanjkalo le pol odstotka glasov, da bi bila že takrat potrjena za novo predsednico.

"Malo sem pričakovala zmago, čeprav moram reči, da je tudi dr. Petkovičeva dobila kar veliko glasov in se mi zdi dobro, da je bila mlada in dobra tekmica," je dejala Beovićeva. 

Tanja Petkovič

Sprva jo je skrbelo, ali bo sploh dosežen 50-odstotni kvorum, da bodo volitve veljavne. Poleg tega so bile "razne težave, ampak kot kaže, te niso bile tako pomembne". Težave, ki jih je omenila, so bili očitki, s katerimi se je v zadnjih dneh soočala s strani sedanje predsednice zbornice Zdenke Čebašek-Travnik. 

Nadaljnjih tovrstnih "težav" Beovićeva ne pričakuje. "Rezultat je jasen in nekako se mi zdi, da imam precejšnjo podporo kolegov," je dejala.

Na vprašanje, ali namerava v prihodnje voditi tako zbornico kot svetovalno skupino za covid-19, pa je dejala, da je ministra za zdravje Tomaža Gantarja razumela, kot da želi reformirati skupino in jo voditi na drugačen način. O tem sicer z Gantarjem še ni uspela govoriti. Pričakuje, da bo ostala aktivna na področju obvladovanja epidemije kot strokovnjakinja za področje infektologije.

"Sicer pa bom funkcijo predsednice zbornice nastopila šele po potrditvi na skupščini in to nekaj časa traja, tako da bo potem tudi potreba po enem strokovnem svetovanju na področju epidemije počasi izzvenela s cepljenjem in zmanjševanjem epidemije. Tako da si predstavljam, da bo to nekako prešlo oz. da me bodo postopno nadomestili tudi drugi kolegi," je dodala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  16 .12. 2020 ob  10: 33
odlično, zdaj pa gremo pospešeno v privatizacijo zdravstva