BO 16 MIO ZA PROTIPOPLAVNO ZAŠČITO PIRANA PADLO V VODO? Čeprav se mudi, svetniki niso podprli, to pa so razlogi

Piran

Od prejšnjega tedna na glavnem piranskem pomolu potekajo arheološke raziskave, ki jih je potrebno opraviti, če želi piranska občina priti do gradbenega dovoljenja za postavitev protipoplavne zaščite. Časa imajo dobro leto, vmes se bodo jeseni zgodile še lokalne volitve. Vendar so občinski svetniki na včerajšnji seji z 12 glasovi proti in tremi vzdržanimi zavrnili sklep, s katerim bi občina na osnovi idejne zasnove sprožila postopke za pridobitev tehnične dokumentacije.

Država bi v izgradnjo piranske protipoplavne zaščite vložila 16 milijonov evrov in vsa dela tudi izvedla. Gre za sredstva iz naslova sklada za okrevanje in odpornost.

Na včerajšnji seji piranskega občinskega sveta so predstavili idejno zasnovo in kot je povedal eden od soavtorjev idejne zasnove Vitomir Mavrič, so med ogledom terena med drugim ugotovili, da je glavni pomol v slabem stanju, da ima celotna Punta sistem mešane kanalizacije in da se v pristanišču – od luške kapitanije do glavnega pomola – "ne da narediti nič".

Mavrič: Zaščite so znane, potrebno jih je le modificirati

"Ugotovili pa smo, da se lahko pristanišče v času nujne potrebe oblikuje v velik zalogovnik, v katerega bi lahko sprejeli meteorne vode. Potem smo prišli do zaključka, kaj je potrebno dejansko narediti, da se zaščiti Piran," je pojasnil.

Ugotovili so, da je Piran potrebno zaščititi pred visokimi vodostaji morja, valovanjem in padavinskimi vodami. "Če naredimo zaščito z morske strani, nas bodo zalile padavinske vode s kopenske strani," je razložil. Po navedbah gre za zaščite, ki so strokovno že poznane po vsem svetu, potrebno jih je le modificirati.

Po včeraj predstavljeni idejni zasnovi bi bilo potrebno utrditi pomol in zgraditi zapornico, rekonstruirati meteorno kanalizacijo, zadrževalnike in črpališča kanalizacije ter dvigniti koto obalnega pasu od korena pomola do punte in konca severne promenade ter preurediti in na novo zložiti skalomete.

Gradbeno dovoljenje je nujno potrebno pridobiti do konca junija prihodnje leto

Ker mora piranska občina do konca junija prihodnje leto pridobiti gradbeno dovoljene, je potrebno v najkrajšem času sprejeti rebalans proračuna za pridobitev tehnične dokumentacije, ki bo stala 622.000 evrov.

"Na tej občini govorimo zmeraj o istih zadevah. Za zaprtimi vrati se nekaj zgodi, ljudje to izvejo, noben se ne strinja, nikomur se nič ne pove. Sprašujem se, na osnovi česa bi sploh lahko dobili gradbeno dovoljenje. Proti sem bil, ker je pred dvema letoma nekdo prišel z idejnim projektom na občino, ki je bil všečen in iz tega se je začelo vse skupaj razvijati v smeri, da se ga je vzelo 'zdravo za gotovo'. Obstaja dosti več boljših rešitev," je svojo odločitev komentiral svetnik Kristijan Cerovac (GZOP).

Podobnega mnenja je svetnica Meira Hot (SD), ki meni, da gre za spreminjanje podobe Pirana v tako veliki meri, da ga je nujno potrebno prej predstaviti ljudem. Davorin Petaros (GZOP) je rešitve podprl, z izjemo zidu na Punti, za katerega je predlagal mednarodni natečaj.

BONUS VIDEO: Hčer v lice ustrelil pri dvigalu, pištolo je imel nezakonito

Po besedah županovega svetovalca Zorana Vitorovića je Zavod za varstvo kulturne dediščine rešitve v idejni zasnovi podprl, videz Pirana pa se ne bo spremenil. Opozoril je tudi, da je projekt potrebno potrditi v celoti, sicer evropskega denarja ne bo.

Bo država odstopila od sporazuma?

Podžupan in svetnik Robert Fakin (Lista Naš kraj) je opozoril, da je občina že izgubila 4 milijone evrov v primeru pristanišča Seča, ker "smo bili preveč strokovni in preveč znali vsi vse", zdaj je v igri 16 milijonov.

Razočaranja po razpravi in odločitvi piranskih svetnikov ni mogel skriti niti soavtor idejne zasnove Mavrič, ki je bil "kot star Pirančan žalosten" nad svetniško diskusijo. Obstaja namreč zelo velika verjetnost, da bo država od sporazuma za izgradnjo protipoplavne zaščite s piransko občino odstopila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vid |  06 .06. 2022 ob  07: 50
Svetniki naj bi delali dobro za skupne interese obcanov obcine Piran. V resnici pa so skregani kot otroci v peskovniku ker jim je kanglico in lopatico po volitvah vzel Zupan. In sedaj mu nagajajo na vsakem koraku. Ne glede na to kaj Zupan podpira so proti. In ponosni so nato......
SonjaK |  01 .06. 2022 ob  09: 17
Dr. Cerovac ima izkušnje z reševanjem takih problemov!
Ribiško pristanišče v Seči je že saniral.
MarijaM |  01 .06. 2022 ob  07: 20
"Obstaja dosti več boljših rešitev," je svojo odločitev komentiral svetnik Kristijan Cerovac (GZOP). Bem, alora zakaj jih dr. Cerovac ne predstavi javnosti?
Iniciativa za pravičen Piran |  31 .05. 2022 ob  15: 54
22
Kmalu bodo volitve za katere iskreno upamo v Civilni iniciativi za pravičen Piran, da bodo odpihnile te negativce. Pa saj samo rušite, rušite in patološko rušite. Pa kaj za vraga lahko kdo med temi dvanajstimi pokaže v zasebnem življenju? Večinoma malo ali pa nič! Najbolj glasen Petaros je na črno dvignil hišo za eno nadstropje, Dina Kolar je zgradila celo hišo na črno, o družini zaradi katere ne spi pol Portoroža je škoda govoriti. Podobno velja za GZOP oziroma tisto, kar je ostalo od njega. Razočaranje brez primere. Jesenska tramontana vas bo odpihnila.
zetta |  31 .05. 2022 ob  14: 32
20
E moji Pirančani.... 12im monam v občinskem svetu pustite voditi Občino... alora naj vas poplavlja še naprej... ma ne iskati pol šolde za sanacijo, po poplavi. Pa še boste rekli, da se v občini nič ne dela... a vsak večji projekt rušite... mah kdo vas zastopi