BLIŽA SE NAJVEČJI FESTIVAL MALVAZIJE V SLOVENIJI: Vinakoper predstavlja novo vino iz linije Capo d'Istria

Piran

Portorož bo marca znova gostil pridelovalce in oboževalce vinske sorte malvazija. Društvo vinogradnikov slovenske Istre namreč v nedeljo in ponedeljek, 10. in 11. marca, organizira največji festival malvazije v Sloveniji. Na festivalu se bo predstavila tudi klet Vinakoper, letos s popolnoma prenovljeno, prestižno 'supreme selection' malvazijo iz linije Capo d' Istria.

Društvo vinogradnikov slovenske Istre bo tudi letošnji festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana organiziralo v Kongresnem centru Portus v Hotelu Slovenija, na njem pa se bo tokrat predstavilo rekordnih 80 vinarjev z več kot 190 vzorci malvazije iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd in Italije. Na festivalu bodo obiskovalke in obiskovalci lahko okušali tudi zmagovalna vina ocenjevanja Sommelier Slovenije 2024, na katerem letos sodeluje 122 vzorcev malvazije v šestih kategorijah, in sicer peneče, sveže, zrele, macerirane, s preostankom sladkorja in aromatizirane malvazije.

Na festivalu boste lahko degustirali tudi novo malvazijo Capo d'Istria. Da je malvazija kraljica belih istrskih vin, je že velikokrat dokazala. Dokazala pa je tudi, da zna biti elegantna in predvsem moderna, kar jo je popeljalo na piedestal trendovskih belih vin. "Vsekakor pa smo veseli, da ta bela sorta postaja čedalje bolj iskano in zaželeno vino tudi pri najzahtevnejših vinskih poznavalcih," dodajajo v Vinakoper.

Posebej izbrano grozdje za malvazijo Capo d'Istria prihaja iz lege Debeli rtič. Po trgatvi, ki je bila opravljena ročno, je bilo grozdje pripeljano v klet v zabojčkih. Grozdne jagode so bile še dodatno selekcionirane preko optične selekcije, ki je od dobrih izbrala tiste najboljše. Po prešanju in bistrenju je bila opravljena alkoholna fermentacija v precizno izbranih hrastovih barrique sodčkih, in sicer delno novih, delno pa enkrat rabljenih z različnimi ožigi in izvori lesa.

Po osmih mesecih zorenja so izbrali le tista vina iz posameznih barrique sodčkov, ki so ponudila zahtevano kvaliteto in jih združili ter pripravili za stekleničenje. Po stekleničenju je vino zorelo v steklenicah še 6 mesecev. Pred nami je vino, ki je izredno kompleksno, pa vendar zaradi sočnosti še vedno izredno lepo pitno. V tem vinu odkrivamo tudi zelo širok spekter enogastronomskih priložnosti.

Slovesno odprtje festivala Malvazija bo v nedeljo, 10. marca, ob 15. uri, sledile bodo degustacije in kulinarične ter strokovne delavnice. Vstopnina znaša 25 evrov za en dan in 40 za dva dni, obiskovalke in obiskovalci pa bodo prejeli festivalski kozarec.

Organizatorji tudi letos obljubljajo pester festivalski program, poleg degustacij bodo namreč tudi letos na voljo kulinarične in strokovne delavnice. V nedeljo bodo obiskovalci med treningom okušali malvazijo z italijansko sommelierko Liliano Savioli in žgane pijače iz sorte malvazija s sommelierko Majdo Debevec, brbončice pa bo razvajal chef Marko Gorela iz Restavracije Anna's Garden iz Savudrije.

V ponedeljek bodo obiskovalke in obiskovalci okušali zmagovalne malvazije ocenjevanja Sommelier Slovenije 2024 z Valentinom Bufolinom, slovenskim sommelierskim prvakom, hrano in vino pa bo uspešno stapljal chef Tomaž Bevčič iz portoroške restavracije Rizibizi. Za dodatne informacije se lahko obrnete na ta elektronski naslov: festival.malvazija@gmail.com.