BLIŽA SE 14. KINO OTOK: Letos prvič tudi v Kopru

Izola

Mednarodni filmski festival Kino Otok bo v Izoli potekal med 6. in 10. junijem s filmskimi projekcijami pod večernim nebom, ob morju in v kinodvoranah, ki se jih bodo udeležili tudi nekateri filmski ustvarjalci. Že 14. izdaja festivala bo zazrta v spregledane zgodbe z vsega sveta, so sporočili organizatorji.

Iz kina anonimnosti bodo na letošnji izdaji Kina Otok z velikih platen pogledali neustrašni posamezniki z vsega sveta, Izola pa bo za pet predpoletnih dni postala filmsko in družabno dogajališče, kjer bodo zabrisane ločnice med občinstvom, gosti, prostovoljci in domačini.

Izolske noči bo v letnem kinu sklenil gruzijski filmar Rati Oneli s filmom Mesto sonca, v katerem je rudarsko mesto Chiatura skupaj s svojimi prebivalci spregledan protagonist današnjega časa. Režiser bo pred tem svoje znanje predajal s študijo primera na lani vzpostavljenem otoškem mednarodnem programu usposabljanja in mreženja za filmske profesionalce, FOKUS. Ta regionalni endemit v središče postavlja manj vidne filmske poklice, letos montažerje in oblikovalce zvoka iz Italije, Hrvaške in Slovenije.

Kino Otok pripravlja glavni producent zavod Otok, ki deluje v Ljubljani in Izoli, v sodelovanju s številnimi partnerji in podporniki iz Slovenije in tujine. Glavni javni sofinancerji letošnjega festivala so Slovenski filmski center, Občina Izola in - drugič v zgodovini festivala - tudi podprogram Ustvarjalne Evrope MEDIA, ki ga v Sloveniji izvaja nacionalna informacijska pisarna CED Slovenija.

Tokrat se je na program prijavilo kar 40 filmskih ustvarjalcev, od tega 23 iz Slovenije, šest iz Italije in 11 s Hrvaške. Izbrane udeležence bo s svojimi bogatimi filmskimi izkušnjami mojstril še oblikovalec zvoka Paul Davies, ki je med drugim soustvaril film Lynne Ramsay Nikoli zares tukaj, ki ravno začenja svojo pot po slovenskih kinih.

Otoški program bo že tradicionalno zaznamoval Video na plaži z izborom svežih udarnih kratkometražcev avtorjev odprtega duha s projekcijami ob morju, glasbene noči na Svetilniku in Podmornica - Otok za mularijo, filmsko-vzgojni program za otroke, mlade in družine.

Letos tudi v Kopru 

Še pred uradnim začetkom v Izoli bo otoški program 28. maja in 1. junija letos zajel tudi Koper, kjer se bo prvič zgodil Otok v Kopru. Tam bo 1. junija režiser Sandro Baldoni predstavil svoj novi film Veliki pretres, zgodbo o upanju in skupnosti, ki se izvije iz posledic velikega potresa v Italiji leta 2016. Film je prejel nagrado nastro d'argento za najboljši dokumentarni film.

Obenem bodo v dneh pred in po izolskem festivalskem dogajanju otoške gibljive slike vabile k pogledu v druga življenja v ljubljanskih Kinodvoru in Slovenski kinoteki, nadaljuje se tudi lani vzpostavljeno prijateljstvo s kini v Tolminu, Sežani in Idriji, ki bodo satelistko utripali hkrati z otoškimi kinodvoranami.

Deli novico:

ribar |  14 .05. 2018 ob  07: 43
-1
"Žalost", lepo bi bilo, da se brigaš zase in svoje selo!!!!
dux |  14 .05. 2018 ob  02: 43
pocasi se izola cisti nesnage
Bravo |  13 .05. 2018 ob  22: 34
SD vi pa res znate vse v kp
Žalost  |  13 .05. 2018 ob  21: 11
E moji Izolani, je šel eurofest , bo šel kino otok, naslednji je ribiški, pol vam ostane samo Celestina in Kobre...
Občinski Nemir |  13 .05. 2018 ob  18: 38
pobrateno mesto z Prizrenom
Občina izola  |  13 .05. 2018 ob  15: 31
Da vas ni sram! Isto kot Eurofest, ki ga je Kolenc prodal v Koper.
super  |  13 .05. 2018 ob  13: 16
-1
čimprej naj gre...vsaj ne bojo "umetniki" več sedeli "umetniško" sredi ceste, da jih avti morajo čakat da lahko mimo....
naĹözï |  13 .05. 2018 ob  13: 14
raja raja, le kam le kam
crniovcar |  13 .05. 2018 ob  11: 43
tako., tudi kino oko gre v Koper.( malo po malo pagre )..Bravo Izola