BIONTECHOVA RAZISKOVALKA: "Popolnoma sem prepričana, da cepiva mRNK ne morejo spremeniti našega dednega zapisa"

Svet

Madžarsko-ameriška biokemičarka Katalin Kariko je s svojim desetletja dolgim raziskovanjem mRNK močno pripomogla k razvoju cepiv, ki temeljijo na tej tehnologiji. V pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo APA je zagotovila, da so skrbi glede stranskih učinkov in dolgoročnih posledic po cepljenju z mRNK cepivi neutemeljene.

Z mRNK so se številni znanstveniki ukvarjali že desetletja, je pojasnila Kariko. "Tudi sedaj številni moji kolegi delajo na tem, da bi bilo cepivo čim prej na voljo," je dodala. Poudarila je učinkovitost cepiva in pojasnila, da so stranski učinki pri mRNK cepivu minimalni, tudi v primerjavi z drugimi cepivi.

Zavrnila je tudi strah nasprotnikov cepiva, da lahko mRNK spremeni naš dedni zapis. "Da se RNK vgradi v DNK, rabiš posebne encime, ki niso na voljo. Popolnoma sem prepričana, da to ni mogoče, takšen mehanizem ne obstaja," je poudarila. Ob tem je mRNK tudi zelo nestabilen in ga telo hitro izloča, je dodala.

67-letna Kariko sicer nikoli ni nameravala razviti mRNK cepiva, ampak terapijo za raka, na kateri še vedno dela. Na sintetiziranju mRNK je začela delati že kot študentka na Madžarskem v 70. letih prejšnjega stoletja, s tem pa nadaljevala tudi ob selitvi v ZDA, kjer je bila zaposlena na univerzi Pensilvanija. Leta 2013 se je zaposlila pri takrat malo poznanem nemškem BioNTechu, kjer nadaljuje svoje raziskave.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  01 .02. 2022 ob  06: 16
Kdaj je pa se kdo priznal kajjQuery112306775640985591922_1643692480403 Vsaj dokler imajo korist. Potem enkrat ko so na smrtni postelji potem sčvekajo vse!!!! To so farmacevtski poplačanci
manemebasat |  31 .01. 2022 ob  20: 29
Torej ce kriminalci na regionalu trdijo, da ne, GA SIGURNO LAHKO SPREMENI!