BIDEN NAPOVEDUJE BOJ DO KONCA, TRUMP PA "ČUDEŽNO IZGUBLJA PREDNOST": "Glasovnice so se pojavile kar naenkrat"

Svet

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je zatrdil, da se bo do konca boril za predsedniški položaj. "Ne bomo se ustavili, dokler ne bodo preštete vse glasovnice," je tvitnil. Aktualni ameriški predsednik Donald Trump pa je tvitnil, da je zaradi kupov glasovnic, ki so se, kot je dejal, pojavile kar naenkrat, začel izgubljati v državah, kjer je še ponoči vodil.

Glede na projekcije ameriške tiskovne agencije AP ima Biden trenutno 238 elektorskih glasov, njegov republikanski protikandidat, predsednik Donald Trump pa 213. Za zmago jih je potrebnih 270.

V več zveznih državah še vedno štejejo glasovnice. Trenutno na zelo tesen izid kaže v Michiganu, Wisconsinu in Nevadi, kjer je med kandidatoma manj kot odstotek razlike. V Wisconsinu se je zmaga sprva nasmihala republikancu Trumpu, trenutno pa je v rahli prednosti Biden. Ta je v rahli prednosti tudi v Michinganu in Nevadi.

Trump je sicer že ponoči razglasil zmago in napovedal, da bo od vrhovnega sodišča zahteval konec preštevanja glasov. "Sinoči sem vodil, precej solidno, v številnih ključnih državah, ki jih v skoraj vseh primerih vodijo in nadzorujejo demokrati," je tvitnil Trump.

Nadaljeval je, da je nato začela prednost v zveznih državah "čudežno izginjati", ko so začeli šteti glasove, oddane po pošti, ki naj bi pojavili kar naenkrat.

Trump v tvitu ni pojasnil ali podkrepil svojih trditev, ameriške oblasti pa zaenkrat ne poročajo o nepravilnostih na volitvah.

POGOVOR Z DIABETOLOGINJO JANO KOMEL IZ ZD KOPER: "Vitamin D dokazano zmanjša pojavnost akutnih okužb dihal"

Smo sredi drugega vala koronavirusa, njegove posledice bomo čutili še dolgo. Ali držijo trditve, da lahko okužbo preprečimo tako, da okrepimo svoj imunski sistem? Nas ta res ščiti pred koronavirusom? Ker je koronavirus (SARS CoV2) zelo nalezljiv virus, se z njim lahko okužimo kljub dobremu imunskemu sistemu.

Rekordno visoka volilna udeležba

Volilna udeležba na torkovih predsedniških volitvah v ZDA, ki se jih je udeležilo več kot 160 milijonov volivcev, je bila 66,9-odstotna, kažejo podatki portala U.S. Elections Project. To je najvišja udeležba na ameriških predsedniških volitvah v zadnjih 120 letih, je tvitnil ustanovitelj portala Michael McDonald.

Visoka volilna udeležba, ki so jo na tokratnih volitvah opazovalci sicer napovedovali, je posledica velikega števila tistih, ki so v pandemiji covida-19 glasovali predčasno ali po pošti. Takih je bilo več kot 100 milijonov ameriških volivcev

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija