BI SE MORALA NA FAKULTETE VRNITI ŠPORTNA VZGOJA? Gibalna neaktivnost otrok vse bolj pereča težava (FOTO)

Piran

V Portorožu se je v ponedeljek tudi uradno pričela jubilejna, 10. mednarodna znanstvena in strokovna konferenca 'Otrok v gibanju – A Child in Motion', ki jo v sodelovanju s partnerskimi institucijami organizira Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper). Letošnja tema je pereč problem današnje družbe – gibalna neaktivnost otrok.

Prof. dr. Rado Pišot, predsednik konference in direktor ZRS Koper

Konferenca 'Otrok v gibanju', ki je svoja vrata odprla v ponedeljek, bo potekala do srede, 9. oktobra, v Kongresnem centru Grand Hotela Bernardin v Portorožu. Pod naslovom 'Zagotovimo otroku in mladostniku aktivno okolje' bo okoli 250 udeležencem iz 14 različnih držav ponudila strokovna predavanja 18 svetovno znanih strokovnjakov ter različne delavnice, z namenom prenosa dobrih praks v vsakdanje delo. "Gre namreč za enega redkih kongresov, ki skuša pokriti vrzel med znanostjo in stroko, ki skuša zagotoviti most med vzgojitelji, učitelji in pediatri ter raziskovalci, strokovnjaki in tistimi, ki izobražujejo ta kader na univerzah in institucijah," je prepričan predsednik konference in direktor ZRS Koper prof. dr. Rado Pišot.

Prva konferenca se je zgodila že leta 2000 v Gozdu Martuljku. Udeležilo se je je 80 sodelujočih, do danes pa je konferenca gostila že več kot 1500 udeležencev in več kot 100 predavateljev. "Pred 20 leti se nismo zavedali pomembnosti tega kongresa in v kaj se bo razvil," je ob odprtju letošnje konference dejal Pišot, ki je še posebej vesel, da konferenco 'Otrok v gibanju' mednarodni akterji danes prepoznajo kot referenčno mednarodno konferenco na področju gibalnega razvoja otroka.

Otvoritev konference (od desne proti levi): Anton Baloh, v. d. generalnega direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolo MIZŠ; župan Občine Piran Đenio Zadković; prof. dr. Rado Pišot, predsednik konference in direktor ZRS Koper; Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Združenja športnih zvez ter drugi udeleženci konference.

"Tukaj se srečajo raziskovanje, teorija, praksa, izpeljave. Na konferenci se srečajo akterji na teh področjih in razmišljajo, kaj se dogaja zdaj, kaj se je dogajalo in kam naj bi v slovenskem polju zapeljali področje razvoja otroka. Ta konferenca ima pomembno vlogo kot promotor, ima pomembno razvojno vlogo, ima pomembno vlogo v aktualizaciji posameznih pristopov, ki so na terenu, in ima pomembno vlogo v izmenjavi izkušenj. Je kot sejem znanja," je povedal Anton Baloh, v. d. generalnega direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolo.

Udeleženci jubilejne 10. mednarodne znanstvene in strokovne konference Otrok v gibanju – A Child in Motion

Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, meni, da je največji interes športne sfere otroke odpeljati stran od sodobnih načinov komuniciranja, med katere sodijo socialna omrežja"Najprimernejši za to je šport, ki še vedno ohranja prvine, kot so gibanje, komunikacija, socializacija in dobri medsebojni odnosi. In z ozirom na to, da rabimo neke posebne prijeme za to, da šport naredimo bolj zanimiv od socialnih medijev, so taki kongresi zelo pomembni." Kot je še dodal, upa, da se bo športna vzgoja, ki je z bolonjskim sistemom izginila s fakultet, vrnila tudi med "starejše otroke".

Zbranim gostom in udeležencem konference je na odprtju dobrodošlico izrazil tudi župan Občine Piran Đenio Zadković. Kot je povedal, je šport tisti, ki današnje generacije vleče stran od računalnikov. "Šport je za našo državo izredno pomemben, saj so najmočnejši ambasadorji Slovenije ravno športniki."

Odprtje 10. mednarodne konference so zaokrožili nastopi moškega pevskega zbora Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, pevskega zbora otrok vrtca Šmarje pri Kopru in gimnastičnega društva Capris Gym. Nastopajoči otroci, najboljši pričevalci, so na svojih obrazih izrazili, kaj gibanje in šport pomenita v njihovem življenju.

ZRS Koper konferenco organizira v sodelovanju s partnerskimi institucijami, Združenjem za pediatrijo Slovenije, Skupnostjo vrtcev Slovenije, Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca Maribor, Fakulteto za šport in Biotehnično fakulteto, Univerze v Ljubljani, ter Pedagoškima fakultetama Univerze na Primorskem in Univerze v Mariboru. Konferenca poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Deli novico: