BI RADI UKROTILI LAKOTO? Ne jejte industrijsko predelane hrane

Trendi

Industrijsko predelana hrana in vnaprej pripravljena hrana, ki jo pred uporabo zgolj pogrejemo, vpliva na človeka tako, da bo jedel še več. In ker ljudje jedo vse več, se zredijo, je pokazala raziskava, v kateri so sodelovali prostovoljci, ki so bili vsak dan pod nadzorom pri vnašanju hrane.

Prostovoljci, ki so v času raziskave jedli industrijsko predelane obroke, so dnevno zaužili 500 kalorij več kot tisti, ki niso jedli predelane hrane. Po raziskavah Ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje industrijsko predelana hrana lahko vpliva na hormon lakote in povzroči, da ljudje ne prenehajo jesti, poroča BBC.

Kot je povedal vodja raziskave Kevin Hall, je z industrijsko hrano kot s pornografijo, težko jo je definirati, vendar vam je vse jasno, ko jo pogledate. Vsebuje sestavine, ki jih naše babice ne bi prepoznale kot hrano, pravi Hall.

20 prostovoljcev je 30 dni živelo v laboratoriju. Pri njih so zabeležili vsak gram zaužite hrane. 15 dni so jedli industrijsko predelano hrano in 15 dni domačo hrano. Jedli so lahko, kolikor so želeli. V času, ko so jedli predelano hrano, so zaužili dodatnih 508 kalorij dnevno in pridobili povprečno kilogram telesne teže.

Tako predelani obroki kot domači so vsebovali enako količino sladkorja, ogljikovih hidratov, maščob in vlaken. Pa vendar so udeleženci jedli več, ko so uživali predelano hrano. Slednja naj bi vplivala na hormone in krepila željo po hrani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija