BI RADI ODKRILI SKRITE KOTIČKE KRASA IN BRKINOV? V soboto se pričenjajo brezplačna vodenja

Slovenija

Društvo turističnih vodnikov Krasa in Brkinov ob letošnjemu mednarodnemu dnevu turističnih vodnikov pripravlja brezplačna druženja in vodenja. Ob koncih tednov do 13. marca pripravljajo 16 različnih vodenj, na katerih želijo obiskovalcem predstaviti skrite kotičke, naravne in kulturne znamenitosti, ki so premalo poznani.

Svetovna zveza društev turističnih vodnikov je bila ustanovljena 21. februarja 1985, od leta 1990 pa se ta dan obeležuje kot mednarodni dan turističnih vodnikov. Številni turistični vodniki po vsem svetu ga izkoristijo za promocijska brezplačna vodenja, četrtič zapored so se akciji pridružili tudi na Krasu in v Brkinih.

Iz vrst kraško-brkinskih vodnikov se je promocijski akciji, s katero bodo obeležili mednarodni dan turističnih vodnikov, letos pridružilo 16 vodnikov, so povedali na današnji novinarski konferenci.

"Vodenja so zelo razpršena, predstavljamo tako naravno kot kulturno dediščino našega območja, kar nekaj je zgodovinskih tem, osredotočamo se tudi na konkretne jame in objekte, kot je na primer Cerje," je povedal predsednik Društva turističnih vodnikov Krasa in Brkinov Bogdan Macarol. Podatke o izletih bodo osveževali na Facebook strani društva.

Pripravili bodo kratke napovedne videe ter program tematsko in prostorsko raznolikih vodenj, ki bodo potekala od 19. februarja do 13. marca. Ob vikendih tako načrtujejo izvedbo dveh vodenj na dan, prvo s začetkom ob 10. in drugo ob 14. uri.

Društvo od leta 2009 povezuje in predstavlja lokalne turistične vodnike na območju turistične destinacije Kras in Brkini. V njem deluje 96 licenciranih turističnih vodnikov, ki jih je zaprtje zaradi epidemije covida-19 v zadnjih dveh letih močno prizadelo.

"Glede na okoliščine, ki lani v dobršnem delu leta še niso dopuščale običajnega dela na terenu, smo bili zelo aktivni na področju internih izobraževanj. 22 članov je opravilo intenzivno tridnevno izobraževanje na temo prazgodovinska gradišča-kaštelirji, 20 vodnikov se je udeležilo usposabljanja na temo Mitski park Rodik, osem na temo Škratji Kras v Štanjelu, 14 pa na temo video osnove," je povedal Macarol.

Današnje novinarske konference se je udeležila tudi v.d. direktorica Slovenske turistične organizacije Ilona Stermecki, ki je pozdravila, da so turistični vodniki ostali aktivni tudi v času, ko vodenja v živo niso bila možna in so izvajali virtualna vodenja. Slovenskim turističnim vodnikom so že lani namenili finančno pomoč, nekaj je bodo deležni tudi letos.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija