BI RADI IMELI PSA, PA NISTE NAJBOLJ AKTIVNI? Te pasme od lastnikov zahtevajo najmanj sprehajanja (VIDEO)

Trendi

Razmišljate, da bi si nabavili psa? Verjetno že veste, da imeti psa navadno pomeni veliko dodatnega dela. Vendar pa obstaja nekaj pasem, ki ne potrebujejo velike količine gibanja, pretirane skrbi za dlako in se zadovoljijo s poležavanjem. Da ne bo pomote, morate sprehajati kakršnegakoli psa, vendar strokovnjaki za hišne ljubljenčke menijo, da te pasme potrebujejo nekoliko manj sprehajanja v primerjavi z drugimi pasmami.

Pri izbiri psa naj vas ne zavede zunanjost. Velikost in barva naj bosta sekundarnega pomena. Predvsem pomislite na gibanje, dresuro in skrb za zdravje.

Katerim pasmam se je boljše izogniti?

Če veste, da ne sodite med najaktivnejše ljudi, se ognite psom, ki imajo že po naravi veliko energije. Če se takšni psi ne gibljejo dovolj in niso dovolj zaposleni, to privede do tega, da se dolgočasijo, so pod stresom, lahko postanejo depresivni, razvijejo se določene vedenjske težave, recimo agresija. Tudi inteligentnejšim pasmam se raje ognite. Pameten pes potrebuje več dražljajev in zaposlitev. Brez zadostnega treninga in stimulacije mu bo dolgčas, posledice pa bodo podobne kot pri psu z veliko energije.

S seznama črtajte torej hiperaktivnega terierja Jacka Russlla, ovčarje, nekatere lovske psa, ptičarje, bokserja … Pri teh je namreč pomembno, da jim pomagate zadovoljiti nagone.

Ker so energije polni običajno vsi mladi psi, je odlična izbira tudi posvojitev psa v srednjih letih iz zavetišča. Starejši kuža je običajno vajen čistoče, že bolj umirjen in je zato lahko krasen sopotnik. Posvetujte se z zaposlenimi v zavetišču in upoštevajte njihove nasvete.

Angleški buldog

So družabni, prijazni, umirjeni in dobro se razumejo z otroki. Njihova lenobnost je včasih lahko že prav nadležna. Ti psi so lahko tudi nekoliko bolj trmasti. Dlaka je kratka in ne potrebuje posebne nege.

Nekoliko težje ga je učiti poslušnosti, morda ravno zaradi njegove trme. Nekateri lastniki buldogov so mnenja, da ti niso primerni za ljudi, ki pričakujejo popolno poslušnost. Motite se tudi, če mislite, da mu boste iz naslonjača metali žogice, on pa vam jih bo veselo prinašal. Ne, ne bo tako. Prav gotovo vas s svojo potrebo po aktivnostih ne bo utrudil. Rad ima namreč udobne in lažje sprehode.

Shih-tzu oziroma šicu

Shih-tzu je v osnovi simpatičen in igriv kuža, ki ima rad človekovo bližino, se rad crklja in je načeloma slab čuvaj. Ob primerni socializaciji nima vedenjskih težav. Otroke ima rad, a previdnost ni odveč. Namreč otrok ga lahko z grobo igro hitro poškoduje.

Dlaka terja nekaj dela, saj potrebuje vsakodnevno krtačenje. Obenem ga je treba dobro postriči okoli oči, da se izognete vnetjem. Ker mu odpada zelo malo dlake, je primeren tudi za alergike.

Cavalier King Charles španjel

Je nežen družinski kuža, družaben in vdan ter prilagodljiv. Dobro se razume z ljudmi in tudi z drugimi živalmi. Otroke je treba naučiti nežnega ravnanja s temi psi, da ne bi poškodovali teh drobnih kužkov, ki tehtajo do osem kilogramov.

Dlaka mu precej odpada, tako da se pripravite na redno sesanje, sicer pa ne terja veliko časa za nego, le vsakodnevno krtačenje. Je učljiv, pri treningu pa terja nežen pristop. Kar se sprehodov tiče, jih obožuje, a ne predolgih.

Mops

Je zvest kuža, ki potrebuje družbo. Je zabaven, igriv, dobro se razume z drugimi psi in ima rad otroke. Je idealen pes za lastnike, ki živijo v stanovanju, tudi manjšem, nikakor pa ni primeren za bivanje na prostem, recimo v uti na dvorišču. Veseli ga boste tudi tisti, ki ob sebi potrebujete družabnika, ki vas bo vedno spravljal v dobro voljo.

Pomembno pa je, da mu posvečate dovolj časa in energije, saj težko prenaša samoto. Kot rečeno, potrebuje malo gibanja, zato si ga nikar ne omislite, če pričakujete od psa, da vam bo delal družbo pri športnih aktivnostih.

Bulmastif

Te velikani so, v nasprotju z množičnim prepričanjem, izjemno prijazna in ne prav aktivna bitja. So preprosti, kar se nege tiče, naravno umirjeni in ne preveč aktivni. So odlični čuvaji in prav zadovoljni bodo z življenjem v stanovanju, kjer bodo imeli na voljo dovolj velik naslonjač.

Je učljiv in vodljiv, a potrebuje lastnika, ki se bo z njim ukvarjal od začetka. Ob neprimerni vzgoji je lahko napadalen, kot vsak pes, a ga je zaradi velike mase izjemno težko obvladovati. Največja napaka, ki jo pri vzgoji lahko storite, je, da ga zaprete v pesjak in mu le nosite hrano. Nesocializiran bulmastif je namreč lahko napadalen, agresiven in človeka ne bo več spustil blizu.

Poleg zgoraj omenjenih so za umirjene lastnike primerne tudi čivave, pudlji, francoski buldogi, bostonski terierji, pritlikavi pinči in pritlikavi šnavcerji, pomeranci, hrti, kitajski goli psi in številni drugi, ki niso tipično aktivni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija