BI RADI, DA VAŠA MAČKA ZDRAVO ŽIVI? Ostane naj v hiši

Trendi

Mačke, ki jih lastniki spuščajo iz stanovanj, so trikrat bolj ogrožene, da se bodo okužile s patogeni ali paraziti, kot mačke, ki živijo med štirimi stenami, so potrdili znanstveniki v reviji Biology Letters. Na to pa morajo biti pozorni tudi ljudje, saj se lahko več bolezni z mačk prenaša na človeka, so še opozorili.

Znanstveniki so še ugotovili, da bolj kot so udomačene mačke vrste felis catus oddaljene od ekvatorja, bolj verjetno je, da se bodo okužile s kakšnim virusom ali parazitom, če bodo preživljale čas na prostem, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Z vsako dodatno stopinjo zemljepisne širine se poveča stopnja verjetnosti okužbe za štiri odstotke," je pojasnila vodja raziskave Kayleigh Chalkowski z univerze v Alabami. Splošno prepričanje je sicer, da je na tropskih območjih več divjine in parazitov, zaradi česar bi lahko bile mačke bolj ogrožene, a se je izkazalo, da igra zemljepisna širina pomembnejšo vlogo.

V raziskavi so znanstveniki preučili več deset preteklih študij, ki so se ukvarjale z boleznimi pri mačkah, ki živijo izključno v notranjih prostorih, in tistimi, ki se jih spušča na prosto. Podrobneje so raziskali 19 različnih bolezni, ki se pojavljalo pri mačkah v več kot desetih državah.

Glede na izsledke so potrdili domnevno, da ne glede na to, kje živimo, bomo mačke bolj obvarovali pred nalezljivimi boleznimi, če jih ne spustimo na prosto. To je še posebej dober nasvet, glede na to, da se veliko bolezni prenaša z mačk na človeka, je dodala Chalkowska.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija