BI LAHKO MORILEC Z REKE "ODIGRAL" SVOJO BOLEZEN? Natakar, ki je bil priča brutalnemu uboju, ne želi govoriti

Kronika

Pred desetimi dnevi je Roman Brnada v reškem lokalu brutalno z udarci do smrti ubil žensko. Trenutno se nahaja v priporu v Zagrebu, v zaporniški psihiatrični bolnišnici. Lokal, kjer se je zgodil zločin, je spet odprt in tudi natakar, ki je bil priča grozljivemu dogodku, se je vrnil na delo. "Lažje mi je delati, kot razmišljati," je povedal za medije.

Uboj se je zgodil sredi belega dne, pred pričami, ko je Roman Brnada do smrti pretepel 67-letnico. Tistega dne je delal v lokalu 22-letni natakar. Po dogodku je bil v tako hudem šoku, da je potreboval psihološko pomoč. Vrnil se je na delo, ker je delati lažje kot sedeti doma in razmišljati, pravi. O travmi, ki jo je doživel, ne želi govoriti. V lokal so se vrnili tudi gostje.

Morilec je usodnega dne popoldne prišel s 67-letnico v lokal. Ko je bilo potrebno plačati, ni našel denarnice in nenadoma je spremenil svoje vedenje ter se spravil na žensko. Dva mladeniča sta ga sicer poskušala obvladati, vendar jo je tepel do smrti, nato pa pobegnil. Denarnica je bila kasneje najdena na tleh v lokalu.

Psihiater: To dejansko lahko privede do grozljivih situacij

Njegov beg so posnele kamere, uro kasneje je fotografiran na reškem Belvederu. Po ulici je hodil gol. Policiste so poklicali občani, ki so ga srečevali. Takrat še niso vedeli, da je malo pred tem zagrešil brutalen zločin. Brnada je sam odšel na policijo, kjer so mu odvzeli prostost. Trenutno je zaprt na zagrebški zaporniški psihiatriji. Strokovnjaki pojasnjujejo, da je takšnega dejanja zmožen človek z osebnostnimi motnjami.

"V tej veliki skupini se nahajajo ljudje, ki so dovolj drugačni tudi v pogledu izražanja agresivnosti, s pomanjkanjem empatije. Še posebej v povezavi z nekimi drugimi stanji, kot je opitost ali psihoza ali kaj drugega. To pa lahko dejansko privede do grozljivih situacij. Moje glavno sporočilo je, da osebnostna motnja ni zlo, niti ni isto kot zlo. Temveč je nekaj, kar se je v tem groznem primeru poklopilo," pojasnjuje psihiater Igor Girotto.

Na vprašanje, ali je možno, da bo Brnada zdaj "dodatno odigral svojo bolezen", da bi se na nek način izvlekel iz kazenskega postopka, Girotto odgovarja: "Mislim, da so možnosti zelo majhne, zato imamo strokovnjake forenzike znotraj psihiatrije, ki ugotavljajo prav to. Ocenjujejo, v kolikšni meri je bilo nekaj storjeno zaradi vpliva bolezni."

Domačini: Pred dogodkom je bil povsem normalen

Po aretaciji, preden je bil hospitaliziran, je Brnada med zaslišanjem poskušal skočiti skozi okno, držati so ga morali štirje policisti. Pred tem je bil vsak dan med ljudmi, na Korzu. Domačini, ki so ga srečevali, so povedali je da bil povsem normalen, razen tega da je prepeval, kar pa počnejo tudi drugi poulični glasbeniki.

Grozi mu do 40 let zapora. Žrtev je poznal in kot so povedale priče, se je nad njim večkrat pritoževala, piše portal rtl.hr. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija