BI LAHKO DELAVCI PODJETIJ ŽE VES ČAS EPIDEMIJE MALICALI V GOSTILNAH? Takšen je odgovor zdravstvenega inšpektorata

Slovenija

Po prvih ugotovitvah inšpektorjev pri testiranju v vzgojno-izobraževalnih zavodih prejšnji teden ni prihajalo do večjih nepravilnosti. V luči sprostitve ukrepov pa so največ kršitev ugotovili v zvezi z upoštevanjem medsebojne razdalje v trgovinah. Policija je za konec tedna napovedala poostren nadzor v prometu, na smučiščih in v turističnih krajih.

Deana Potza

V prejšnjem tednu so inšpekcijski organi skupno opravili 3494 nadzorov v zvezi z obvladovanjem epidemije covida-19. Pri tem je bilo izrečenih 15 prekrškovnih sankcij, 299 opozoril in 117 upravnih ukrepov, je na današnji vladni novinarski konferenci dejala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.

Inšpektorji so nadaljevali tudi s preverjanjem poteka testiranj v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Prve ugotovitve so po besedah Potze pokazale, da so zavodi zagotavljali testiranje zaposlenih s strani pooblaščenega izvajalca. Tudi pri organizaciji in obveščanju zaposlenih o izvedbi testiranja niso ugotovili večjih nepravilnosti.

Skupno so zdravstveni inšpektorji opravili tudi 112 nadzorov pri izvajalcih cepljenja proti covidu-19 in izdali 17 ureditvenih odločb zavezancem, s katerimi jim je bilo naloženo, naj cepljenje opravljajo v skladu z nacionalno strategijo. Odločbe so bile izdane splošnim bolnišnicam Novo mesto, Nova Gorica, Jesenice in Golnik, Onkološkemu inštitutu, psihiatričnima bolnišnicama Ormož in Begunje, ortopedski bolnišnici Valdoltra, zdravstvenim domovom Velenje, Domžale, Grosuplje, Nova Gorica, Tolmin, Ljutomer, Ilirska Bistrica, Ljubljana - enota Center in zasebni splošni ambulanti Sajovic Roglič. Dva postopka sta še v teku.

Nadzori zdravstvenega inšpektorata so sicer trenutno po besedah Potze usmerjeni predvsem v storitvene dejavnosti, kjer so prejšnji teden po odprtju številnih trgovin zaznali več kršitev, največ zaradi nespoštovanja ustrezne medsebojne razdalje.

Strežba v lokalih dovoljena delavcem, ki pridejo na malico

Potza je odgovorila tudi na vprašanje o možnosti strežbe v gostinskih lokalih pravnim osebam oz. posledično delavcem določenega podjetja, ki pridejo na malico. Pojasnila je, da je bila podjetjem organizacija prehrane na delu za svoje zaposlene omogočena ves čas, a mora to potekati v skladu z vsemi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Hkrati so lahko v gostinskem obratu naenkrat samo delavci iz enega mehurčka oz. podjetja.

To po besedah Potze sicer ni pomenilo, da bi lahko v gostilnah potekale tudi na primer zabave podjetij za njihove kolektive, saj je to prepovedoval odlok, ki ni dovolil zbiranja. Na vprašanje o tem, ali je sedaj ob sprostitvi omejitve zbiranja to torej dovoljeno, pa je dejala, da "pravna oseba lahko naroči neko gostinsko storitev pod pogojem, da je največ deset ljudi in da je račun izstavljen na pravno osebo". Fizičnim osebam pa v gostilno ni mogoče povabiti družine ali prijateljev.

Tomaž Pečjak

Policijski nadzor bo konec tedna poostren

Na spoštovanje zajezitvenih ukrepov so bili sicer poleg inšpektorjev pozorni tudi na policiji, kjer bodo po besedah namestnika generalnega direktorja Tomaža Pečjaka skupaj z drugimi pristojnimi službami na območju celotne države ta konec tedna poostrili nadzor. Pri tem bodo nadzorovali promet in spoštovanje ukrepov na posameznih smučiščih, turističnih krajih in na določenih priljubljenih izletniških točkah.

Sicer je policija od 11. do vključno 17. februarja opravila 14.957 nadzorov spoštovanja ukrepov za zajezitev covida-19, kar je za 2,4 odstotka manj kot teden prej. Za 37 odstotkov manj kot teden prej pa so izrekli ukrepov, in sicer 1012. Občutno zmanjšanje števila kršitev je po Pečjakovih besedah predvsem posledica tega, da je od ponedeljka dalje ukinjena omejitev gibanja na občine oz. statistične regije.

Policija je na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah izdala skupno 5927 potrdil o napotitvi v karanteno na domu. Od tega so jih 19 preklicali, ker se je kasneje v postopku izkazalo, da so imele osebe ustrezna dokazila, da lahko vstopijo v državo brez napotitve v karanteno. Tako so v karanteno napotili 5908 oseb, kar je 39 odstotkov manj kot teden dni prej.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjessi |  18 .02. 2021 ob  18: 19
se mi zdi, da Počivalška ven vlečejo.
magik |  18 .02. 2021 ob  16: 06
Jaz sem ubogi bogi bogi bogi bogi stvor
Če kdo me ujezi, do njega švignem
In nesramno na uho mu rignem
Nato mu rečem:
"Kupček sem podrl, ker sem feferonov se nažrl"
Če me hoče kdo na gobec vžgat
Pa mu rečem: "Pazi, jaz sem psihopat"
Jaz sem mali psihopat
Psiho-psiho-pat
In te stisnil bom za vrat
Bom za vrat
Z mano se ne smeš igrat, se ne smeš igrat
Ker jaz sem mali psihopat, psihopat
Jaz sem nor, (On je nor)
Jaz sem ubogi bogi bogi bogi bogi stvor
Jaz sem nor, (On je nor)
Jaz sem ubogi bogi bogi bogi bogi stvor
Jaz sem nor
Jaz sem nor, haha

Vir: Adi Smolar