BI JANŠA RAD SPREMINJAL MEJE? Evropski poslanci opozarjajo na nevarnost nove vojne na Balkanu!

Slovenija

Evropski poslanci iz Slovenije - Irena Joveva in Klemen Grošelj (Renew Europe/LMŠ) ter Tanja Fajon (S&D/SD) - so ob včerajšnjem poročanju medijev v BiH, da je premier Janez Janša v non paperju o Zahodnem Balkanu govoril o spremembah meja v regiji, opozorili na nevarnost nove vojne na Balkanu.

Joveva in Klemen Grošelj sta v skupni izjavi opozorila, da žal ne vedo, kaj v diplomatskih krogih do regije zagovarja aktualna vlada, da pa je res, da se v teh krogih že nekaj časa govori o spremembi slovenske politike do regije Zahodnega Balkana.

"V vsakem primeru bi moralo vsem biti jasno, da bi spreminjanje meja med državami v regiji oziroma spreminjanje teritorialne ureditve v BiH vodilo kvečjemu v prelivanje krvi," sta opozorila v izjavi, ki so jo poslali iz pisarne Joveve.

Irena Joveva

"V sklopu predsedovanja Svetu EU bi Slovenija morala zagovarjati v prvi vrsti nadaljnji proces integracije držav Zahodnega Balkana v EU in pri tem igrati vlogo iskrenega posrednika, ne pa navijati za konkretne, partikularne rešitve, škodljive za regijo in samo Slovenijo", sta poudarila.

"Kakršnekoli ideje o preoblikovanju meja po etnični pripadnosti so nesprejemljive, neupravičene in škodljive tudi za Slovenijo ter njene vitalne interese v regiji in v Evropi. Mir in stabilnost Zahodnega Balkana sta namreč strateškega pomena za Slovenijo, tako varnostno kot tudi gospodarsko," sta izpostavila.

Tanja Fajon, ki je tudi predsednica SD, pa je na Twitterju premierja Janšo in zunanjega ministra Anžeta Logarja vprašala, kaj je v omenjenem dokumentu, ki naj bi ga Slovenija predala predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. "Če držijo poročanja BiH medijev, in izjave diplomatov v regiji, je to lahko zelo škodljivo soliranje Slovenije," je opozorila.

Dodala je, da so tudi njo "te dni zasuli klici in številna zaskrbljena sporočila iz BiH, ki opozarjajo, da skuša premier Janša s predlogom o mirnem razpadu BiH dokončati načrt Milošević-Tuđman o oblikovanju velike Srbije in Hrvaške".

"Tako neodgovorno ravnanje lahko povzroči novo vojno na Balkanu," je opozorila.

Portal politicki.ba je poročal, da je premier Janša Michelu v februarju ali marcu izročil non paper, v katerem naj bi kot temo slovenskega predsedovanja Svetu EU navedel "dokončanje razpada Jugoslavije". Ta neformalni dokument naj bi govoril o spremembi meja na Zahodnem Balkanu, med drugim o odcepitvi Republike srbske od BiH, pa tudi spremembah meja Črne gore, Severne Makedonije in Albanije.

Janša je včeraj na Twitterju zanikal obstoj non paperja. Izpostavil je, da Slovenija "resno išče rešitve za razvoj regije in EU perspektivo držav Zahodnega Balkana, s takimi zapisi pa se ravno ta cilj skuša onemogočiti". Tudi s slovenskega zunanjega ministrstva so sporočili, da je edini non paper, h kateremu je pristopila Slovenija glede Zahodnega Balkana, hrvaški non paper s konca lanskega leta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  13 .04. 2021 ob  13: 09
Mislim, da Balkan ne rabi Janše da se začne spet tepst. Sami se bodo udarili med seboj.