BI IMELI VIŠJO PLAČO, GOSPOD ŽUPAN? "Gospa moja, v primerjavi z nami upokojenci imajo dovolj" (VIDEO)

Slovenija

Po zdravnikih, zaposlenih v pravosodju, policistih, vzgojiteljih, občinskih redarjih, ... so se oglasili še slovenski župani, ki bi tudi imeli višje plače. Pred kamero je bil pripravljen stopiti samo koprski župan Aleš Bržan. Novi izolski župan Milan Bogatič in piranski Andrej Korenika nista imela časa, ankaranski župan Gregor Strmčnik pa zadeve ne želi komentirati. Bolj zgovorni so bili občani, ki smo jih vprašali, kaj menijo o povišanju županskih plač.

Da si tudi župani zaslužijo višje plače, je na torkovem srečanju Skupnosti občin Slovenije izpostavil kočevski župan Vladimir Prebilič. Ali z njim delijo mnenje, smo vprašali župane obalnih mest, vendar je bil pred kamero pripravljen stopiti samo koprski župan Aleš Bržan, ki meni, da njihove plače zagotovo niso eden izmed glavnih problemov v nobeni slovenski občini.

"Je pa dejstvo, da so nesorazmerne z odgovornostjo," poudarja Bržan. Večji problem vidi v tem, da je marsikatero nadomestilo, plača podžupanov ali pa tudi občinskih svetnikov vezana na višino županove plače. "Te pa se približajo takim zneskom, da dejansko postajajo demotivacijski za to, da bi se kdorkoli angažiral na področju politike, torej pri reševanju problemov lokalne skupnosti," je prepričan.

Enako vprašanje smo naslovili tudi na ankaranskega župana Gregorja Strmčnika, ki zadeve ne želi komentirati. Iz pisarne izolskega župana Milana Bogatiča, ki "zaradi že načrtovanih obveznosti" včeraj ni uspel stopiti pred kamero, pa so naknadno sporočili, da je upokojenec, ki opravlja funkcijo nepoklicno, torej za svoje delo ne prejema plače, ampak še naprej pokojnino.

Zaradi "drugih obveznosti" pred kamero ni stopil niti piranski župan Andrej Korenika, ki je pisno pojasnil, da višina plače ni vplivala na njegovo odločitev za kandidaturo in da mu je en mesec po nastopu mandata jasno, da stopnja odgovornosti ni primerljiva s plačo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija