BI DO TRSTA? Ne bo šlo, pravijo na ministrstvu

Slovenija

Včeraj je začel veljati novi odlok o omejitvah gibanja in prepovedi zbiranja ljudi. Ker je obalno-kraška regija edina ostala oranžno obravnava, je tako rekoč v zraku obviselo vprašanje, ali je še dovoljeno iti v Italijo ali ne. Odgovore smo poiskali na Ministrstvu za notranje zadeve. 

Kot so povedali na notranjem ministrstvu, obstaja pri prehajanju statističnih regij nekaj izjem. Posameznik sme svojo regijo zapustiti v primeru prihoda in odhoda na delo ter za izvajanje delovnih nalog, za opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, za odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje ter v kolikor nudi varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov.

Med izjeme spada tudi dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja, dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, dostop do storitev za nujne primere. Mejo je dovoljeno prečkati za izvajanje nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov, organov pregona ter dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami. Prehod regij je za člane istega gospodinjstva dovoljen, ko gre za izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču.

Če želi torej posameznik zapustiti svojo statistično regijo, mora najprej izpolnjevati eno od zgoraj navedenih desetih izjem in upravičenost prehoda ob nadzoru dokazati. Med izjeme ne sodijo turistični aranžmaji v tujini ali nakupi v sosednjih državah, zato svoje regije, posledično pa tudi državne meje iz teh razlogov ni mogoče prehajati.

Čeprav državna meja ni zaprta, je prehajanje med regijami začasno omejeno - posledično je torej omejeno tudi prehajanje državne meje iz Slovenije v tujino, poudrajajo na ministrstvu. 

Ministrstvo smo vprašali tudi, ali lahko tuji državljani iz Italije in Hrvaške prečkajo mejo s Slovenijo oziroma brez omejitev pridejo k nam. Konkretno nam na to vprašanje niso odgovorili. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zarja |  23 .10. 2020 ob  07: 17
Norčujejo se iz nas, medtem, ko se sami v gručah brez mask lajhajo naokoli. Je mogoče že kdo med njimi slišal za tranzit ? Naprimer ko greš na goriško k dohtarju ?
kokodek |  22 .10. 2020 ob  12: 21
oblast nonstop prestopa mejo pa nič jQuery1123048901540551098743_1603361983741?!!!!
 |  22 .10. 2020 ob  09: 03
Vladni predstavniki se sprašujejo, zakaj jih včasih ne jemljemo resno in nasprotujemo njihivim ukrepom. Ob taki odločitvi, da mi ne smemo niti čez mejo, niti med regijami, v Italiji pa je dnevno 15000 okuženih je zadeva milo rečeno neresna.
Obala1 |  21 .10. 2020 ob  17: 18
Evo vam ovce pa se na naslednjih volitvah volite za JJ....In da ste tiho ko boste kmalu po 24 ur v hisah ter se boste morali cepiti za milion neumnosti ...pa se čip zahtevajte ( potem bo to vaša volja In želja ne pa njihova zahteva ) ...pa lep dan se naprej ter uživajte do policijske ure