BEŠIČ LOREDAN O POPOLDANSKEM DELU ZDRAVNIKOV: "Tega si ne bi nikoli dovolili, da bi komurkoli prepovedali delati"

Slovenija

Med strankami bodoče koalicije usklajena, a še ne potrjena koalicijska pogodba med drugim predvideva odpravo popoldanskega dela zdravnikov, kar je med zdravniki sprožilo nekaj odpora. Kandidat za zdravstvenega ministra Danijel Bešič Loredan je za POP TV in Radiotelevizijo Slovenija (RTVS) poudaril, da popoldansko delo zdravnikov ne bo prepovedano.

"Tega si ne bi nikoli dovolili, da bi komurkoli prepovedali delati," je dejal za RTVS. Za POP TV pa je poudaril, da v obstoječem zdravstvenem sistemu ne bo niti konkurenčne klavzule za zdravnike, ki jo koalicijska pogodba prav tako predvideva.

Odprava popoldanskega dela zdravnikov in konkurenčna prepoved sta po njegovih besedah umeščeni v drugi, časovno bolj odmaknjeni del koalicijske pogodbe. Kot je poudaril, omenjena ukrepa načrtujejo za leto 2024, ko bo zdravstveni sistem drugačen, podoben sistemom zahodnih držav, opredelili pa ga bodo v konsenzu z vsemi akterji.

Po poročanju POP TV bodo v načrtovanem novem zdravstvenem sistemu veljali tudi do sedaj še ne sprejeti standardi in normativi za zdravstvene delavce, s katerimi bo moč objektivno izmeriti, kdo dela več in bolje, kar bi bilo podlaga za višje plačilo in nagrajevanje. "Naša ideja je ta, da pridemo do tega, da lahko zdravniki v vseh javnih bolnišnicah delajo dopoldne in popoldne za ustrezno plačilo," je Bešič Loredan pojasnil za RTVS.

V usklajeni, a še ne potrjeni koalicijski pogodbi strank prihodnje vlade je na področju zdravstva navedena tudi odprava popoldanskega dela zdravnikov. Že omejitve ob trenutnih pogojih dela zmanjšujejo zanimanje za delo v javnih zdravstvenih ustanovah, predlog popolne prepovedi popoldanskega dela pa zdravnike v primerjavi z drugimi zaposlenimi v javnih ustanovah postavlja v še bolj neenakopraven položaj, so se na predlog odzvali pri Zdravniški zbornici Slovenije. Ob tem so opozorili, da bi lahko posledično prišlo do stopnjevanja prehodov zdravnikov v zasebni sektor.

Pri Mladih zdravnikih Slovenije pa pojasnjujejo, da so pogoji za dodatno delo zdravnikov izven javnega zavoda že sedaj jasno opredeljeni, količina dodatnega dela izven lastnega zavoda pa omejena. Pravna strokovnjakinja Nataša Pirc Musar je v ponedeljek za STA ocenila, da bi popolna prepoved dodatnega dela zdravnikov lahko vodila do neenake obravnave ene poklicne skupine.

BONUS VIDEO: Palača De Belli v roke ZRS Koper

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  19 .05. 2022 ob  13: 05

MISEL DNEVA
Ko bo javno zdravstvo konkurenčno zasebnikom, bodo zaposleni tudi v prostem času raje delali v matičnih ustanovah.
Dunja Savnik Winkler, strokovna direktorica šempetrske bolnišnice
Primorske novice, 19.maj 2022
www.primorske.si/

Istriano |  18 .05. 2022 ob  15: 06
Da vidimo zdaj dr. Loredana Bešiča, vsa leta je težil, zdaj bo pa moral pokazati rezultate. Sem pripravljen staviti, da ne bo bistveno spremenil zdravstenega sistema.
Pjero Shriba |  18 .05. 2022 ob  09: 56
Zdravniki so opozorili, da bi lahko posledično prišlo do stopnjevanja prehodov zdravnikov v zasebni sektor.
Ha,ha,ha, to pa bi rad videl.
Tile meneđerji zdravstva so ista pašta, ko meneđerji iz naših državnih firm.
Tudi ono se občasno kitijo celo z odhodom meneđirat v tujino.
Kar pojdite, ker je jasno, da boste v zasebnem sektorju izhlapeli.
To bi že zdavnaj storili, če bi tam bilo kruha.
Zasebni sektor na zahodu ima privat financiranje, če slučajno tega ne veste.

siviovcar |  18 .05. 2022 ob  07: 55
Kdo ti prepoveduje delat jQuery112302401749054554836_1652853137289???Če hočeš delat pri drugi ustanovi pusti javni zavod.Če hočeš delat privat pojdi privat kupiš orodje in v espeje kot zobozdravniki ,mehaniki itd.