Bernardin bodo ogrevali z morjem

Hotel Bernardin bodo letos ogrevali kar z morjem in tako zmanjšali stroške kurilne sezone. V poletnih mesecih pa bodo energijo morja izrabili za hlajenje prostorov, poroča današnji Žurnal24.

Ob Grand Hotelu Bernardin postavljajo toplotni črpalki, s pomočjo katerih bodo ogrevali 240 sob in preostale prostore objekta. S tem bodo v portoroškem hotelu znižali stroške ogrevanja za od 35 do 40 odstotkov. V družbi pravijo, da za ogrevanje hotela porabijo 300 tisoč litrov na leto, kar jih letno stane kar 280 tisoč evrov.

Toplotno črpalko bodo namestili tudi za Hotel Salinera v Strunjanu, za druge hotele pa bodo razpise objavili po novem letu.

Morja ne bodo izkoriščali v neskončnost

"Sam sem sicer nasprotnik tega, da bi morje izkoriščali v neskončnost, a naša črpalka bo dejansko izrabila obstoječe morsko zajetje za bazene. Zajetje morske vode je 40 metrov oddaljeno od obale, voda ne bo kemično obdelana, le nekoliko energetsko izrabljena," je za Žurnal24 pojasnil idejni oče projekta iz ljubljanskega podjetja GGE, Peter Habjan.

Investicijo v toplotno črpalko, ki je vredna pol milijona evrov, je prevzela ljubljanske družba GGE. Ta je pridobila tudi nepovratna sredstva države v vrednosti nekaj manj kot tretjino investicije, še poroča Žurnal24.

anonymus |  28 .11. 2013 ob  22: 15
Salinera tudi :D
vojko l. |  27 .11. 2013 ob  20: 21
to pa to. to je pravo!!! eni pa še kar napre s paneli pa vetrnicami. bravo!
SSANDOSS |  27 .11. 2013 ob  16: 55
bravo čestitke sej eni ki so pametni in skrbijo za neosnaževanje narave :) ter za povrh gledajo na najcenejše ogrevanje in hlajenje.. bravo ta denar se bo sigurno vrnil čez par let :D