Berlusconi želi kandidirati na evropskih volitvah

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi namerava na listi svoje stranke Naprej Italija kandidirati na majskih volitvah v Evropski parlament, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. "Želim nastopiti v vseh volilnih okrožjih," je po navedbah italijanskih medijev dejal Berlusconi.

Berlusconi sicer upa, da bo Evropsko sodišče za človekove pravice ugodilo njegovi pritožbi zoper italijanski protikorupcijski zakon, v skladu s katerim mu je bil zaradi pravnomočne obsodbe v primeru Mediaset novembra lani odvzet sedež v senatu.

Leta 2012 sprejeti zakon namreč določa, da v Italiji osebe, pravnomočno obsojene na več kot dve leti zapora, ne smejo sedeti v parlamentu ali kandidirati na parlamentarnih volitvah.

77-letni medijski mogotec sicer trdi, da je ponudbo za evropsko kandidaturo prejel iz številnih evropskih držav. "Ponudbe sem prejel iz Bolgarije, Romunije, Malte in tudi Španije. Seveda pa bom sodeloval v predvolilnem boju v Italiji," je dejal.

Berlusconi tudi zahteva, da bi sočasno z evropskimi volitvami 25. maja v Italiji potekale še predčasne parlamentarne volitve. Po njegovi izključitvi iz parlamenta in razkolu znotraj Ljudstva svobode je namreč njegova nova stranka Naprej Italija izstopila iz vladne koalicije in prešla v opozicijo.