Berlusconi si želi javnih del!

Svet

Bivši italijanski premier Silvio Berlusconi naj bi v začetku prihodnjega tedna uradno zaprosil, da bi leto dni zaporne kazni odslužil z opravljanjem javnih del in ne v hišnem priporu. To je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA v soboto povedal Berlusconijev odvetnik Fausto Coppi.

Poleg tega naj bi želel Berlusconi javna dela opravljati v Rimu in ne v Milanu, zaradi česar je tudi spremenil svoje stalno bivališče, ki ni več na severu Italije, ampak v italijanski prestolnici, piše APA.

Služenje zaporne kazni z družbeno koristnim delom ima po mnenju strokovnjakov dve prednosti: pravila glede omejitve gibanja so manj stroga kot pri hišnem priporu, krog ljudi, s katerimi se lahko obsojeni druži in pogovarja, pa širši. Poleg tega se zaporna kazen, če se odsluži z družbeno koristnim delom, lahko skrajša za dva meseca.

Bivši premier in medijski mogotec je bil zaradi davčnih prevar v svojem podjetju Mediaset avgusta letos pravnomočno obsojen na štiri leta zapora, a mu je bila kazen na podlagi določil o delni amnestiji za tovrstne primere in zaradi njegove starosti avtomatično skrajšana na leto dni.

Izključitev iz senata

Komisija italijanskega parlamenta, pristojna za vprašanja imunitete, se je v petek izrekla za njegovo izključitev iz senata, dokončno odločitev o izključitvi pa bo še ta mesec sprejel celoten senat.

Podlaga za izključitev je lani sprejeti protikorupcijski zakon Severino, po katerem osebe, ki so pravnomočno obsojene na več kot dve leti zapora, ne smejo sedeti v parlamentu ali kandidirati na parlamentarnih volitvah. Berlusconi vztraja, da ta zakon ne more veljati za dejanja, storjena pred njegovo uveljavitvijo januarja letos.

Odločitev sodišča 19. oktobra

Predvidoma 19. oktobra bo medtem prizivno sodišče v Milanu znova odločalo o prepovedi opravljanja javnih služb za Berlusconija. Petletna prepoved ga je namreč poleg zaporne kazni doletela zaradi davčnih utaj, a je kasacijsko sodišče avgusta ta del sodbe vrnilo v ponovno odločanje.

Pričakovati je, da mu bo sodišče lani izrečeno petletno prepoved opravljanja javnih služb sedaj skrajšalo, in sicer na od enega do treh let, piše APA.

ma kakšna |  06 .10. 2013 ob  14: 52
javna dela bi pa lahko delal on ..... aja delal družbo prostitutkam