BEOVIĆEVA O JUŽNOAFRIŠKEM SEVU: Cepivo je slabše učinkovito, ne more preprečiti blage do srednje bolezni

Slovenija

V Sloveniji so v petek dokončno potrdili prvi primer južnoafriške različice novega koronavirusa. K nam ga je iz Afrike, kjer je bil na dopustu, prinesel zdravnik iz UKC Maribor. Kot je že znano, je bil okuženi pred počitnikovanjem v Afriki že cepljen z dvema odmerkoma proti covidu-19. Zaskrbljujoči so zato podatki, da lahko zboliš za južnoafriškim sevom, tudi če si cepljen ali si že prebolel koronavirus drugega seva. O novih sevih koronavirusa, ki se hitro širijo po Evropi, je za sinočnje Odmeve spregovorila nekdanja vodja svetovalne skupine za covid-19 in aktualna predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović.

Beovićeva je pojasnila, da je južnoafriški sev nekoliko drugačen od različic, ki jih že poznamo. Če smo koronavirus že preboleli, to ne pomeni, da smo zaščiteni pred ponovno okužbo, proti južnoafriški različici virusa pa so trenutna cepiva slabše učinkovita. Kot je v Odmevih na TV Slovenija razložila Beovićeva, slabša učinkovitost cepiv sicer še ni dobro preverjena, ampak verjetno lahko sklepamo, da pri južnoafriškem sevu cepiva ne preprečijo blage do srednje hude bolezni, nekaj zaščite pred hujšim potekom koronavirusne bolezni pa je vseeno prisotne. "Nove različice virusa se bodo tako do neke mere definitivno širile med cepljenimi in prebolelimi," je dodala infektologinja.

Medtem ko je v Sloveniji trenutno uradno potrjen le en primer južnoafriškega seva, je angleška različica virusa že veliko bolj razširjena. Pred dnevi so potrdili 35 primerov. "Ta je bistveno bolj kužna," je dejala Beovićeva in dodala, da sicer ni še povsem znano, ali je tudi nevarnejša. Nekatera poročila iz Velike Britanije sicer kažejo, da je povezana z več smrtmi.

Infektologinja je v pogovoru za Odmeve še 'uničila upanje', da bi cepljenje 'sadove obrodilo' do poletja. "Sprva smo domnevali, da bomo imeli dovolj velik delež populacije precepljen do poletja, ampak ker gre za določene zastoje v dobavi cepiva, je mogoče, da se bo to obdobje nekoliko oddaljilo," je dejala strokovnjakinja in dodala, da je to seveda odvisno tudi od tega, koliko se bo razširila južnoafriška različica virusa, ki je na cepivo manj občutljiva, piše portal MMC. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  27 .02. 2021 ob  20: 35
Ma napisal kako nam ta Mona flanca In govori neumnosti iz razloga ker je komplet zdravstvu za čas Corone plaća sla gor za 60%....za njih bo Corona celo življenje ...pejte malo do kaksne bolnice In ugotovili boste sa je manj pacijentov kot v normalnem času ....kaj bi te mone naredile za denar?
ojoj |  27 .02. 2021 ob  12: 46
@Obala1 napisi se 100 krat.