BEOVIĆEVA IN GANTAR OPOZARJATA PRED PREHITRIM SPROŠČANJEM UKREPOV: Glavni kriterij mora biti stanje v bolnišnicah

Slovenija

Infektologinja in vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je opozorila, da mora biti kakršnokoli sproščanje protikoronskih ukrepov zelo previdno. Epidemiološka situacija po njeni oceni namreč ni dobra, potek epidemije, ki je že za več tednov obstal na platoju, pa se lahko v vsakem trenutku poslabša. Strinja se tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki je poudaril, da pred večjim sproščanjem protikoronskih ukrepov potrebujemo rezervo v zdravstvenem sistemu.

Bojana Beović

Beovićeva je v današnji izjavi za medije med drugim komentirala visok delež pozitivnih testov na okužbo z novim koronavirusom, ki je v torek znašal skoraj 34 odstotkov. To gre po eni strani pripisati temu, da se epidemija covida-19 v Sloveniji še ne umirja, ampak "smo na platoju, na katerem smo že skoraj tri tedne", tudi pri številu sprejemov v bolnišnico stojimo nekje na mestu, je pojasnila.

Hkrati je, kot je dejala Beovićeva, k višjemu deležu pozitivnih testov prispevalo tudi testiranje s hitrimi anitgenskimi testi v zdravstvenih zavodih in domovih za starejše. Pozitivne rezultate takih testov namreč preverijo še z molekularnimi PCR testi, ki jih nato tudi prištejejo skupni dnevni številki. Po njenih besedah je ob širšem testiranju pričakovati tako več pozitivnih izvidov v celoti kot tudi višji delež pozitivnih, saj je zaradi predhodnega testiranja s hitrimi testi malokateri izvid molekularnega testa negativen.

O konkretnih predlogih, ki jih bo svetovalna skupina glede morebitnega sproščanja oz. prilagajanja protikoronskih ukrepov predlagala vladi, Beovićeva danes ni želela govoriti. "Stanje ni dobro. Z zdravniške strani ne moremo predlagati kakšnega večjega odpiranja. Če pa se vlada odloči za odpiranje nekaterih varnejših dejavnosti z znanim tveganjem, pa je to seveda možno narediti," je dejala.

Kot je pojasnila, so to dejavnosti, ki se jih da organizirati tako, da ljudje niso pretesno skupaj. Izpostavila je trgovine, ki so glede prenosa okužbe bolj varne kot gostinski lokali, če so organizirane tako, da je v njih hkrati le malo ljudi. Skrbijo pa jih predvsem stiki in prenos okužbe med zaposlenimi.

Zdravniška stroka bi bila pri sproščanju "zelo zelo previdna". "Gibljemo se na platoju, ki po eni strani pomeni možnost, da se lahko obrne na boljše, po drugi strani pa v kateremkoli trenutku navzgor. Kakršnokoli sproščanje mora biti res previdno in tisti, ki jih bo to sproščanje doletelo, se morajo tega zelo zavedati, da se ne bi zgodila kakšna katastrofa za božično-novoletne praznike," je opozorila.

Tomaž Gantar

Gantar: Pred večjim sproščanjem protikoronskih ukrepov potrebujemo rezervo v zdravstvenem sistemu

Relevanten podatek in glavni kriterij glede morebitnega sproščanja je za zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja število zasedenih bolnišničnih postelj ter število bolnišničnih sprejemov in odpustov v domačo oskrbo, je v izjavi za medije pred današnjo sejo vlade v ožjem formatu dejal minister za zdravje.

Ob tem je spomnil, da je v Sloveniji že kar nekaj časa zasedenih okoli 200 postelj na intenzivnih oddelkih in več kot tisoč na navadnih. Večja zasedenost postelj je po njegovi oceni sicer tudi posledica večjega deleža okužb med starejšimi, ki običajno potrebujejo daljše hospitalizacije in zahtevnejše zdravljenje.

Za obsežnejše sproščanje protikoronskih ukrepov, kot meni minister, potrebujemo rezervo v zdravstvenem sistemu. Boji se tudi, da bo ob morebitnem večanju števila novih okužb zdravstveni sistem to težko zdržal.

"Vsi si želimo sproščanja ukrepov. Če želimo nekoliko bolj sproščeno preživeti božič in novo leto, enostavno ni druge možnosti, kot da spoštujemo navodila," je pozval. Po njegovih besedah v Sloveniji boj proti epidemiji covida-19 poteka primerljivo kot drugod, a kot kaže, smo pri nas manj dosledni pri upoštevanju ukrepov.

Gantar je danes sodeloval tudi na videokonferenci ministrov EU za zdravje glede trenutnih razmer v Evropi med pandemijo covida-19. Kot je povzel ključna sporočila, je stanje v Evropi zaskrbljujoče, saj so v zadnjih 14 dnevih našteli 20 odstotkov več okuženih. Po njegovih besedah vsi svetujejo, da do sproščanja ukrepov ne prihaja predčasno, predvsem v luči prihajajočih praznikov, da se epidemiološka slika ne bi poslabšala. Ob tem je minister spomnil na slovensko izkušnjo po obdobju martinovanja.

Današnji sestanek ožjega formata vlade je sicer namenjen razpravi o trenutnih epidemioloških razmerah, ukrepih in načrtih cepljenja. Po besedah Gantarja je strategija za cepljenje v večji meri pripravljena, treba je še določiti, kdo je dogovoren za posamezne korake. Če vlada na četrtkovi seji, na kateri bo tudi odločala o morebitnem podaljšanju ukrepov, strategije še ne bo obravnavala, imajo po njegovi oceni za to še nekaj časa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  02 .12. 2020 ob  20: 56
Već ko poslušam Gantarja već se sprasujem kako je koncal medicino In kako je postal ministar ...z Beovic ter Krekom In Pretnarjem so en dream tim ...poslal bi jih vse skupaj domov v eno garažo skupaj In dal v karanteno za enih 50 let ...res ne razumem ali so samo butasti ali butasti In korumpirani ?
4ugoketo |  02 .12. 2020 ob  18: 15
Glede na druge države: Beović naj odstopi!
Glede na število mrtvih: Beović naj odstopi!
Glede na Domove za starejše: Beović, odstopi!