Barnier želi naslediti Barrosa

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je potrdil, da se namerava potegovati za položaj predsednika Evropske komisije kot kandidat Evropske ljudske stranke (EPP). Kot je dejal v pogovoru za časnik Le Figaro, se bo potegoval za položaj, če ga bo EPP izbrala za kandidata.

Barnier, o čigar kandidaturi se je ugibalo že dlje časa, je tudi dejal, da si je zagotovil podporo znotraj največje politične skupine v Evropskem parlamentu.

Pred njim je željo, da bi na položaju predsednika Evropske komisije zamenjal Joseja Manuela Barrosa, ki se mu letos izteče mandat, napovedal tudi nekdanji luksemburški premier Jean-Claude Juncker, ki prav tako prihaja iz vrst EPP.

Socialisti, druga največja skupina v Evropskem parlamentu, so že lani za svoje kandidata potrdili Nemca Martina Schulza, ki je trenutno predsednik Evropskega parlamenta.

V tekmo za položaj šefa Evropske komisije se bodo po pričakovanjih vključili še vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt, evropski komisar za finance Olli Rehn in irski premier Enda Kenny, možno pa je, da se bodo pojavili še drugi kandidati.

Končno odločitev o novem predsedniku Evropske komisije bodo evropskih volitvah konec maja v juniju sprejeli predsedniki držav in vlad članic EU. Pri tem bodo morali upoštevati izid volitev in mnenje parlamenta, ki bo moral njihov izbor potrditi z absolutno večino.

Deli novico: