BANKA SLOVENIJE NIŽA NADOMESTILO: Toliko bo znašal mesečni strošek za osnovni plačilni račun

Slovenija

Banka Slovenije bo z junijem znižala višino nadomestila za osnovni plačilni račun pri banki. Upravičenci do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka bodo zanj odšteli največ 1,47 evra mesečno, pri čemer jim banke lahko ta račun ponudijo brezplačno, za ostale potrošnike bo lahko ta strošek znašal največ 4,90 evra.

Kot so danes spomnili v Banki Slovenije, oni določajo višino najvišjega primernega nadomestila za osnovni plačilni račun, medtem ko poslovne banke same določajo višino primernega nadomestila za vodenje osebnega ali transakcijskega računa.

Nadomestilo za osnovni plačilni račun pri banki sedaj znaša 6,28 oz. 2,35 evra, znižanje pa bi lahko povečalo zanimanje potrošnikov za ta račun. "Znižanje bi lahko vplivalo na povečanje števila odprtih osnovnih računov, predvsem v segmentu socialno šibkih potrošnikov, ki ostaja nizko. Po podatkih 12 bank je bilo namreč v začetku marca odprtih 846 osnovnih plačilnih računov," so navedli.

Vsak potrošnik, ki zakonito prebiva v EU, ima pravico do osnovnega plačilnega računa. Do takšnega računa so upravičeni tudi potrošniki brez stalnega naslova, prosilci za azil in potrošniki, ki jim dovoljenje za bivanje ni bilo odobreno, a njihov izgon iz pravnih ali dejanskih razlogov ni mogoč. Odprtje takšnega računa morajo potrošniki posebej zahtevati.

Prošnjo zanj lahko banka zavrne, če ima potrošnik že plačilni račun pri slovenski banki, če je v zadnjih treh letih kršil pogodbeno obveznost do banke ali ima informacije, da je na plačilnem računu potrošnika vzpostavljena evidenca o neizvršenih sklepih za izvršbo ali prisilno izterjavo. Mora pa jo zavrniti, če bi odprtje računa kršilo zakonodajo s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija