BANKA SLOVENIJE NAPOVEDUJE: Gospodarska rast bo višja, kaj pa inflacija? (VIDEO, FOTO)

Slovenija

Banka Slovenije je napoved letošnje gospodarske rasti dvignila z 0,8 odstotka, kar je napovedovala decembra lani, na dva odstotka. Nekoliko pa je znižala napoved za prihodnji dve leti, saj naj bi ta dosegla 2,2 odstotka, in ne 2,4 oz. 2,3, kot je napovedovala lani. Inflacija naj bi letos znašala 7,5 odstotka in se bo umirila v drugi polovici leta.

Viceguvernerka Banke Slovenije Tina Žumer je današnji novinarski konferenci povedala, da se bo po njihovih najnovejših napovedih inflacija v letu 2024 znižala na 3,6 odstotka, v letu 2025 pa na 2,6 odstotka. Inflacija in geopolitične razmere predstavljajo glavni dejavnik tveganja za napoved. 

"Po visoki gospodarski rasti v lanskem letu pričakujemo v napovednem obdobju zmernejšo gospodarsko rast," je dejala in dodala, da bo rast še naprej temeljila predvsem na domačem trošenju, tako zasebni potrošnji kot investicijah.

Gospodarsko rast bosta spremljali visoka zaposlenost in rekordno nizka brezposelnost, kar bo po njenih besedah stopnjevalo tesnost na trgu dela in poganjalo rast plač. S tem se bodo krepili tudi domači cenovni pritiski, tako na podlagi višjih stroškov kot na podlagi robustnega povpraševanja.

Gospodarska rast v Sloveniji bo presegla gospodarsko rast evrskega območja, ki bo po najnovejših napovedih letos znašala 0,9 odstotka, v naslednjih dveh letih pa 1,5 oz. 1,6 odstotka.

Kakšne so najnovejše napovedi BDP za Slovenijo?

Banka Slovenije je v najnovejši napovedi gospodarskih gibanj v Sloveniji zvišala napoved letošnje gospodarske rasti za 1,2 odstotne točke na dva odstotka. Za prihodnji dve leti je napovedala znižanje rasti na 2,2 odstotka.

Tabela napovedi domačih in mednarodnih ustanov:

Rast BDP/čas objave      2023   2024   2025
---------------------------------------------------------------------
Umar/mar 23          1,8%   2,5%   2,6%
Banka Slovenije/jun 23    2,0%   2,2%   2,2%
Evropska komisija/maj 23   1,2%   2,2%
OECD/jun 23          1,5%   2,6%
EBRD/maj 23          1,5%   2,3%
IMF/apr 23          1,6%   2,1%
---------------------------------------------------------------------

Vir: Navedene institucije

Eurostat: Letna stopnja inflacije v območju evra bo 6,1 odstotna 

Letna stopnja inflacije v območju evra se je maja znižala na 6,1 odstotka, potem ko je bila aprila pri sedmih odstotkih, je tudi v drugi oceni izračunal evropski statistični urad Eurostat. V celotni EU se je rast cen življenjskih potrebščin spustila z 8,1 odstotka na 7,1 odstotka.

Najnižje stopnje inflacije so zabeležili Luksemburg (dva odstotka), Belgija (2,7 odstotka) ter Danska in Španija (po 2,9 odstotka). Najbolj so se na drugi strani cene zvišale na Madžarskem (21,9 odstotka) ter na Poljskem in Češkem (po 12,5 odstotka).

V primerjavi z aprilom se je letna stopnja inflacije aprila znižala v 26 državah članicah, v eni pa se je zvišala.

Maja so rast cen življenjskih potrebščin v državah z evrom najbolj poganjale cene živil, alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov, ki so k letni stopnji inflacije prispevale 2,54 odstotne točke. Sledijo storitve (2,15 odstotne točke), industrijski proizvodi brez energentov (1,51 odstotne točke) ter energenti (-0,09 odstotne točke).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  17 .06. 2023 ob  07: 51
Banka pogleda v stekleno kroglo in glej.
Gospodarska rast bo višja.
Ali kdaj ste nazadnje videli proizvodno halo.

Za rast morate znižati obresti za gospodarstvo.