AVTOPREVOZNIKI SVARIJO PRED KOLAPSOM: "V trgovinah ne bo hrane, v operacijskih sobah plazme in kisika"

Slovenija

Avtoprevozniki pri OZS in GZS so včeraj opozorili, da se soočajo z naraščajočimi cenami pogonskih goriv, moteno oskrbo dodatka za čistejši izpuh AdBlue in pomanjkanjem voznikov, kar lahko vodi v moteno oskrbo. Državo pozivajo k ukrepanju, da zajezi cene pogonskih goriv za čas krize in da podpiše sporazum o zaposlovanju delovne sile iz tretjih držav.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Peter Pišek, opozarjajo na krizo v sektorju cestnega transporta, energetsko krizo, ki je po njegovem politična, in krizo, ki se lahko zgodi celi družbi - da bo motena oskrba v Sloveniji.

Plin se je v zadnjih treh mesecih podražil za 67 odstotkov, nafta v zadnjem obdobju za 40 odstotkov, AdBlue, katerega dobava je oslabljena, pa za 110 odstotkov. Da pokrijejo te stroške, bi morali prevozniki cene dvigniti vsaj za 10 odstotkov. Poleg tega se soočajo tudi z enoletnimi zamudami pri dobavi vozil in prikolic, ki so se sicer podražila za od 15 do 22 odstotkov - če vračunajo tudi ta dvig, bi morali avtoprevozniki cene zvišati za najmanj 15 odstotkov.

"Če ne bomo implementirali teh inputov v naše cene, bomo imeli rdeče številke in marsikdo bo šel v stečaj," je poudaril Pišek. Zato vlado pozivajo, da se nemudoma odloči za ukrep zajezitve in zamrznitve cen za pogonsko gorivo.

Direktor Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Robert Sever je poudaril, da lastna cena ne prenese več dviga stroškov energentov, pričakujejo pa tudi višje stroške dela. Tako od članov pričakujejo, da bodo sledili temu, da dvignejo cene prevoznine in da se ne gredo dumpinga.

Medtem ko nihče ne zna oceniti, koliko časa bo trajala ta energetska kriza, pa se že dolgo soočajo z drugo krizo - pomanjkanjem kadra. Na slednjo opozarjajo zadnjih 10 let, ne primanjkuje samo voznikov, temveč tudi drugi poklicni profili, kot so denimo peki in kuharji, z velikim osipom kadra se sooča tudi gostinstvo.

Tako OZS kot GZS sta v zadnjem mesecu po Piškovih pojasnilih poslali "dosti urgenc na vlado", da je treba nemudoma podpisati sporazum z neko državo in uvoziti delovno silo v Slovenijo. Kot je povedal predsednik sekcije za cestni prevoz blaga pri GZS Milan Slokar, v Sloveniji po ocenah primanjkuje do 2000 voznikov.

"Pozivamo vlado, da razmisli o učinkovitem in hitrem odločanju, kaj bomo naredili. Če se ne bo to hitro zgodilo, bomo imeli pomanjkanje. Ne da ne bo energentov, kolesa se bodo ustavila in oskrba, ker ne bomo imeli voznikov," je poudaril Pišek. Na bencinskih servisih ne bo bencina, v lekarnah ne bo zdravil, v trgovinah ne bo živil, v operacijskih sobah pa ne bo plazme in kisika. Vse to pripeljemo slovenski in evropski prevozniki, je nadaljeval in dodal: "Brez logistike ni življenja."

Slokar je ob tem opozoril, da so tudi postopki za zaposlovanje tujcev predolgi, prezakomplicirani in da se prevečkrat spreminjajo. "Rabili bi hitre zaposlitve, hitre odločitve," je dejal in pozval državo k skrajšanju postopkov. Medtem ko v Nemčiji ali na Hrvaškem voznik pridobi ustrezne dokumente v 14 dneh, v Sloveniji ta postopek traja tudi tri do štiri mesece.

Sever je ob tem dodal, da je bazen bivših jugoslovanskih republik po voznikih izčrpan. "Ne moremo več pridobiti ali s težavo pridobimo delovno silo iz BiH in Srbije, ker jih tudi tam primanjkuje," je dejal in pozval državo, da po vzoru sosednjih držav podpiše sporazum o zaposlovanju delovne sile s tretjimi državami, denimo Filipini, kjer je delovna sila pripravljena opravljati poklicna dela.

"Vsi se ukvarjamo s podražitvami, upajmo, da so začasne. Mi smo tudi pripravljeni znižati nazaj naše podražitve, če se bodo cene umirile, državo pa pozivamo, da zaustavi to enormno višanje cen energentov," je še dejal Slokar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  28 .10. 2021 ob  08: 33
Dvignite cene ! Predvsem pa začnite plačevat voznike kot se spodobi!