AVSTRIJCI, HRVATI IN ITALIJANI NA ULICAH: Množični protesti, ozračje je napeto (FOTO, VIDEO)

Svet

V Zagrebu se danes odvija shod nasprotnikov covidnih potrdil in epidemioloških ukrepov. Več tisoč protestnikov, po poročanju portala Index.hr naj bi jih bilo 15.000, je v hrvaško prestolnico prispelo iz vseh koncev države. Proti ukrepom ter napovedanemu obveznemu cepljenju protestirajo tudi v središču Dunaja, kjer naj bi se zbralo okoli 35.000 ljudi. Nasprotniki ukrepov za zajezitev novega koronavirusa so danes na ulice odšli tudi v Italiji. V Rimu se je zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali odpravo pogoja PCT oziroma t. i. zelenega potrdila na delovnih mestih. Protestirali so tudi proti načrtovanemu cepljenju otrok med 5. in 11. letom proti covidu-19.

V Zagrebu približno 15.000 protestnikov

Protestniki, ki so okoli 15. ure v dveh skupinah krenili proti osrednjemu zagrebškemu Trgu bana Jelačića, od hrvaške vlade zahtevajo ukinitev covidnih potrdil, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Ta so v državi obvezna v zdravstvu, sociali ter državnih in javnih ustanovah. Po mnenju udeležencev shoda oblasti državljane, ki covidnih potrdil nimajo, protiustavno in protizakonito izključujejo iz družbenega življenja ter jim onemogočajo odhod na delo in študij ter odrekajo temeljno ustavno pravico do dela.

Na transparentih je med drugim mogoče zaslediti napise, kot so "Ne slepemu zaupanju oblastem", "Živi in pusti drugim, da živijo" ter "Smrt covid fašizmu, svoboda narodu".

Na lokaciji je tudi policija, ki sproti ustavlja promet in zapira sosednje ulice. Povedala je, da shod, ki se na družbenih medijih imenuje "Beli tihi marš", ni prijavljen in da bo udeležence snemala.

Prišlo je tudi do incidenta, ko so protestniki na Trgu bana Jelačiča napadli poročevalca televizije RTL Gorana Latkovića. Povedal je, da so ga napadli od zadaj in da je dobil dva udarca v glavo in rebra, incident pa bo prijavil policiji.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 5614 novih okužb s koronavirusom, umrlo je 65 ljudi, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Aktivno je okuženih skoraj 35.000 ljudi, med katerimi jih je 2542 na zdravljenju v bolnišnicah, respirator pa potrebuje 320 bolnikov.

V središču Dunaja se je zbralo okoli 35.000 ljudi 

Protestniki v središču Dunaja vzklikajo "Svoboda", številni pa v nasprotju s pravili, ki veljajo v Avstriji, ne nosijo mask tipa FFP2. Nekateri nosijo zvezde, kakršne so v času nacizma morali nositi Judi, na njih pa piše "necepljen". Opaziti je tudi plakate z napisi "Tako se je začelo leta 1938" ter takšne, ki enačijo kanclerja Alexandra Schallenberga z nacističnim zdravnikom Josefom Mengelejem.

Po ocenah policije se je zbralo okoli 35.000 ljudi, med njimi naj bi bili po navedbah policije tudi neonacisti in druge znane osebe iz vrst skrajne desnice.

Prišlo je tudi do izgredov, nekateri protestniki so v policiste metali steklenice. Policija je najmanj deset oseb pridržala. "Ozračje je razgreto," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal tiskovni predstavnik policije.

Po poročanju medijev za red na shodu skrbi okoli 1300 policistov. V avstrijski prestolnici je zaradi protesta oviran promet. Protestniki so sicer prišli na Dunaj iz vse Avstrije.

Protest poteka na pobudo skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ), čeprav na njem ni njihovega vodje Herberta Kickla, ki je okužen s koronavirusom. Vodja svobodnjakov Kickl je protestnike nagovoril preko videopovezave in jih pozval k uporu. Kickl je že v preteklih dneh ostro kritiziral vladno strategijo, češ da iz Avstrije dela diktaturo.

Zaradi hitrega širjenja epidemije je avstrijska vlada sklenila, da bo v ponedeljek začela veljati ustavitev javnega življenja. Že prejšnji teden so sicer javno življenje ustavili za vse, ki niso prebolevniki ali cepljeni. Po prvih desetih dneh bodo ta ukrep proučili, zaprtje pa se bo samodejno končalo 13. decembra. Zaprtje javnega življenja za necepljene pa bo veljalo še naprej.

Obenem bo v Avstriji od 1. februarja obvezno cepljenje proti covidu-19. V celoti je trenutno cepljenih 66 odstotkov prebivalcev države. V Avstriji so sicer danes zabeležili 15.000 novih okužb s koronavirusom.

V Rimu nestrinjanje izražalo več tisoč Italijanov

V Rimu se je zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali odpravo pogoja PCT oziroma t. i. zelenega potrdila na delovnih mestih. Zeleno potrdilo je za vse zaposlene v Italiji obvezno od sredine oktobra, z njim posameznik dokazuje, da je cepljen ali testiran oziroma je covid-19 prebolel.

No Green Pass, piazza Fontana presidiata: diretta video

LIVE No Green Pass, tentativo di corteo verso il Duomo. Manifestanti bloccati dalla polizia. Identificazioni in corso

Objavil/a Local Team dne Sobota, 20. november 2021

Protestniki v Rimu so bili po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa večinoma brez mask ter so vzklikali "Svoboda, svoboda". Pozivali so tudi k stavki proti potrdilu od 11. decembra dalje.

Protesti so bili tudi v Milanu, Torinu in Trstu. Slednjega se je udeležilo več pristaniških delavcev, ki so že oktobra ob uvedbi zelenega potrdila za zaposlene več dni protestirali pred tržaškim pristaniščem.

Demonstranti so med drugim poudarjali, da v Italiji zaradi dobrih epidemioloških razmer niso potrebni tako ostri ukrepi. Po drugi strani je v zadnjih dneh zlasti v Furlaniji - Julijski krajini slišati opozorila, da na meji nihče ne pregleduje oseb, ki v Italijo pridejo iz Avstrije in Slovenije, čeprav imata obe državi zelo slabo epidemiološko sliko. Na to je v petek opozoril tudi predsednik deželne vlade Massimiliano Fedriga. Po njegovem mnenju bi morali na mejah pregledovati zelena potrdila.

Opozoril je še, da se razmere v FJK slabšajo, zlasti pa ga skrbijo razmere v bolnišnicah. V Italiji so sicer v zadnjem dnevu zabeležili 11.555 novih okužb s koronavirusom, umrlo je 49 ljudi. Na intenzivni negi se zdravi 512 covidnih bolnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  22 .11. 2021 ob  15: 39
Ta dva kriminalca, Jansa in Pahor, sta podpisala pogodbo z farmomafijasi/farmokriminalci in bodo slej kot prej uvedli obvezno cepljenje tako kot v nacisticni Avstriji. Telebani, ki ne vidijo centimetra pred nosom, so nasedli temu komplotu, in jima ploskajo. Moramo se upreti na vse nacine, ker ce ne bo kot na Kitajskem. Saj tu vec ne gre za zdravje, ampak za popolno kontrolo. Ta green pass je samo uvertura v digitalno kontrolo vsega.
Martin Kacur |  22 .11. 2021 ob  11: 37
youtube.com/watch?v=tYky2ndgOHY
alfa |  20 .11. 2021 ob  21: 30
13
to je bilo neizbežno...a so mislili, da bodo je.bali folk v glavo v nedogledjQuery11230715545888971169_1637440100424
manemebasat |  20 .11. 2021 ob  20: 37
Na YT si napisite v brskalnik Gravitas: How Pfizer blackmails countries for shots
Obala1 |  20 .11. 2021 ob  19: 38
15
@ištijan pravilno …ze casa Nazaj so naši rekli Divide ed impera …In to za naši korumpirani politiki po nalogu farmacije a skupaj z zdravstvom to ves čas dela …narod ni bil se Nikoli tako polariziran na ene In druge kot zdaj …namesto, da bi držali skupaj proti politiki In medijem mi padamo na njihove igre ….ovce
Ištrijan |  20 .11. 2021 ob  19: 25
16
Grozljivo v kaj je svet spravila ena farmacevtska multinacionalka, s pomocjo politicnih ptofiterjev in lakajev....v cisti kaos in v polarizacije in razdore v druzbi, ki bojo trajali se dolgo let...Kdor si upa temu nasprotovat, se ga establišment brutalno loti unicit, utisat in diskreditirat na vse nacine!!

Nekje bo to pocilo! Posledice je tezko napovedat.