ASTRAZENECA TRDI: Cepivo ne povzroča strdkov, je 79-odstotno učinkovito

Svet

Farmacevtsko podjetje AstraZeneca je danes sporočilo, da je tretja faza kliničnih preizkusov njenega cepiva proti covidu-19 v ZDA pokazala, da je cepivo 79-odstotno učinkovito pri starejših in da ne povečuje tveganja za nastanek krvnih strdkov.

V tretji fazi kličnih preizkusov cepiva v ZDA je sodelovalo 32.449 ljudi, od katerih so dve tretjini cepili. Okoli 20 odstotkov udeležencev je bilo starejših od 65 let, okoli 60 odstotkov pa jih je imelo zdravstvena stanja, ki pomenijo večje tveganje za težji potek koronavirusne bolezni, kot so diabetes, bolezni srca in pretirana debelost, so sporočili iz britansko-švedskega podjetja. Cepivo je bilo 79-odstotno učinkovito pri preprečevanju simptomatičnega covida-19 pri splošni populaciji in 100-odstotno učinkovito pri preprečevanju težjega poteka bolezni in hospitalizacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odbor za nadzor varnosti ni ugotovil povečanega tveganja za trombozo med 21.583 udeleženci, ki so bili cepljeni z vsaj enim odmerkom cepiva, so še sporočili. Več držav cepljenja s tem cepivom ne priporoča za starejše od 65 let zaradi pomanjkanja podatkov za to starostno skupino v prejšnjih kliničnih testih. Zaradi primerov nastanka krvnih strdkov pa je več držav tudi ustavilo uporabo cepiva, ki ga je AstraZeneca razvila z oxfordsko univerzo. Potem ko je Evropska agencija za zdravila v četrtek potrdila, da je cepivo varno in učinkovito ter da ni povezano s povečanim tveganjem za nastanek krvnih strdkov, je več evropskih držav znova začelo uporabljati cepivo.

Ann Falsey, profesorica medicine na medicinski fakulteti v Rochesteru, ki je sodelovala pri kliničnih preizkusih, je ugotovitve izpostavila kot razburljive, ker "prvič kažejo podobno učinkovitost cepiva pri starejših od 65 let kot pri splošni odrasli populaciji". Analiza po njenih besedah potrjuje, da cepivo zagotavlja zaščito pred novim koronavirusom za vse odrasle. AstraZeneca je še sporočila, da se pripravlja na predložitev ugotovitev ameriškemu uradu za hrano in zdravila, da bi dovolil uporabo cepiva v ZDA.

Klinični preizkus je tudi pokazal, da bi učinkovitost cepiva lahko dodatno povečalo cepljenje z drugim odmerkom več kot štiri tedne po prvem odmerku. Prejšnji klinični testi so pokazali, da je učinkovitost povečana s cepljenjem z drugim odmerkom do 12 tednov kasneje kot s prvim, še poroča AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija