ARSO OPOZARJA PRED IZJEMNIMI NALIVI: V prihodnjih urah nevarnost udarov strel, nalivov, toče in sunkov vetra!

Slovenija

Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) svari pred izjemnimi nalivi v popoldanskem času. V okolici Mozirja je nastala močnejša nevihtna celica, ki nakazuje možnost udarov strel, nalivov, toče in sunkov vetra. V naslednjih urah tako lahko nad večjim delom Slovenije pričakujemo nevihtno aktivnost, zvečer pa bo zamrla, so navedli na Twitterju. 

Že precej močno zgodnjepoletno sonce, ki hitro segreje zrak pri tleh, ter višinska jedra s hladnim zrakom v teh dneh skrbijo, da ozračje nad našimi kraji čez dan postane nestabilno. Predvsem v popoldanskem času tako nastajajo plohe in nevihte, ki pa so jih zlasti ob preteklem koncu tedna spremljali tudi krajevno močnejši nalivi, so opozorili na Arsu.

Najbolj izrazit tovrsten naliv so v soboto zabeležili na območju Rogle, ko je v 90 minutah padlo kar 69 litrov dežja na kvadratni meter. Takšen padavinski dogodek se na Rogli zgodi približno vsakih 100 let.

Kot so poudarili na Arsu, na samodejni meteorološki postaji na Rogli še niso izmerili tako močnega naliva kot ravno pred dnevi. V obdobju med letoma 2005 in 2020 je v 90 minutah padlo največ 55 litrov dežja na kvadratni meter.

Zvečer bodo krajevne plohe in nevihte ponehale. Jutranje temperature bodo od 12 do 17 stopinj Celzija. V četrtek bo spremenljivo oblačno. Pogosto se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26, na Primorskem do 28 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Obeti

V petek se bo nadaljevalo nestanovitno vreme, predvsem sredi dneva in popoldne bodo še krajevne plohe ali nevihte. V soboto bo več sončnega vremena, popoldanske nevihte bodo manj verjetne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija