ARSO IZDAL RDEČI ALARM ZA PRIMORSKO: Burja bo presegla hitrost 140 km/h

Slovenija

Agencija RS za okolje (Arso) je danes zaostrila vremensko opozorilo za burjo na Primorskem, saj bo ta na izpostavljenih mestih lahko presegala hitrost 140 kilometrov na uro. Popoldne bo burja predvidoma oslabela, se pa proti večeru obetajo velike količine snega na Koroškem, Pohorju in Kozjaku, tudi do pol metra.

"Izdali smo rdečo stopnjo ogroženosti za Primorsko, predvsem za Vipavsko dolino, kjer je burja močnejša. Pričakujemo, da bo močna burja s sunki tudi nad 140 kilometrov na uro pihala še danes dopoldne, popoldne pa bo počasi slabela in bo težav manj," je povedal vremenoslovec Blaž Šter z Arsa.

Po državi se bo čez dan nadaljevalo sneženje, tudi v notranjosti Slovenije bo danes zelo vetrovno. "Mogoče se bo kje sneg mešal z dežjem, saj v višinah doteka malo toplejši zrak," je dejal.

Dodatno opozorilo so na Arsu danes izdali za sneg ponekod na Koroškem ter na Pohorju in Kozjaku ob meji z Avstrijo, kjer lahko do torka zjutraj zapade skupno tudi do 50 centimetrov novega snega. "Kar nekaj snega pričakujemo tudi v višjih delih Gorenjske, v Ljubljanski dolini pa kaže, da bo v glavnem deževalo," je še povedal Šter.

Glede na pričakovano veliko količino novo zapadlega snega se bo po predvidevanjih povečala nevarnost sprožanja snežnih plazov, še posebej v Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah.

V torek pričakuje zmanjšanje padavin. "Burja pa bo že danes popoldne tako oslabela, da jutri ne bo povzročala več težav," je povedal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  23 .01. 2023 ob  19: 57
Ah ce Pirancan ni umaknu avta pol nebo hudo