ARHITEKTURNI NATEČAJ ZA OBMOČJE ARGA IN MALE OPREME: Kulturni center bo!

Izola

Občinski prostorski načrt (OPN) v Izoli zadnje dneve dviguje veliko prahu. Veliko je očitkov, češ, da bo omogočil obsežno stanovanjsko pozidavo oziroma "apartmajska naselja". Izolane predvsem skrbi, kaj bo z območji kot je Delamaris, ladjedelnica, območje Male opreme, Arga, Rude. Kot so danes sporočili iz izolske občine, se z OPN zaključuje tudi izbor lokacije kulturnega centra in ureditev Arga.

Lani spomladi je izolska občina odkupila območje Male opreme, nato pa se je začela priprava dokumentacije za nov kulturni center. Izvedli so javni urbanistični tečaj, ki je poleg območja nekdanje Male opreme (IPA3) vključeval tudi nekdanjo tovarno Argo (IPA4). Tu je občina leta 2018 odkupila objekt z okolico v velikosti 3.000 kvadratnih metrov, kjer namerava urediti muzej ribiške industrije.

Izbrana je bila rešitev, ki jo je oblikovala skupina pod mentorstvom Janeza Koželja, v začetku letošnjega leta pa je občinski svet zasnovo potrdil. Na osnovi tega je bila naročena izdelava podrobnega občinskega prostorskega načrta (OPPN) za območje IPA3. Ker je na njem predviden kot javni objekt kulturni center, bo izolska občina predvidoma septembra letos razpisala arhitekturni natečaj. Natečajne rešitve pričakujejo do konca letošnjega leta.

Na občini računajo, da bodo gradbeno dovoljenje dobili do konca leta 2022 in bi gradnjo lahko izvedli v letih 2023 do 2025. Javni natečaj je bil prav tako izveden za območje IPA4, nekdanji Argo, za katerega bodo prav tako naročili izdelavo dodatnega OPPN.

"Zmagovalna natečajna rešitev za območji IPA3 in IPA 4 je razvidna iz priložene grafike, ki zelo jasno kaže, da na teh območjih ni predvideno apartmajsko naselje. Če občina ne sprejme OPN, z načrtovanimi postopki ne bo mogoče nadaljevati, saj bodo s 1. januarjem 2022 razveljavljeni obstoječi planski akti, kar pomeni, da bodo izvedbeni akti brez temelja," še pravijo na izolski občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija