ARGENTINSKI SLOVENEC JE SANJAL ŽIVLJENJE V SLOVENIJI: Zdaj živi v šotoru v Sečovljah

Piran

41-letni Argentinec Bruno Distefano je po materi Slovenec, ki si je že od nekdaj svoj dom želel poiskati v Sloveniji. A kljub temu da ima tudi slovenski potni list, zaenkrat pri nas zanj niso našli rešitve. Na Obalo, kjer bo zdaj najverjetneje urejal svoj status, ga je sicer pripeljalo zanimivo naključje. V Franciji je namreč srečal Korošca, ki je iskal vžigalnik, pri tem pa je Bruno opazil njegove registrske tablice in ga prosil za vožnjo do Slovenije.

Slobodanu Cvijetinoviću, Korošcu, ki že dlje časa živi na Obali, se je pred nekaj tedni zgodila zanimiva zgodba. Poklical ga je prijatelj, ki opravlja sezonsko delo v enem izmed vinogradov v Franciji in mu povedal, da je tam naletel na Argentinca slovenskih korenin, ki si je želel v Slovenijo. Da sta se našla, je bilo "krivo" usodno naključje.

Prijatelj našega sogovornika je namreč iskal vžigalnik in moškega ob cesti vprašal, ali ga ima. Ko je ta zagledal slovenske tablice, ga je hitel spraševati, ali je morda iz Slovenije in ko je dobil pritrdilen odgovor, so mu po licih stekle solze. Pojasnil je, da je njegova mama Slovenka, ki živi v Buenos Airesu, kjer se je sam tudi rodil, a iz nekega neznanega razloga si že vse življenje želi v Slovenijo.

Zato se je odpravil na pot iz Argentine in tako v Franciji naletel na Slovenca, ki ga je vzel s seboj na pot. Zgodbo je Korošec zaupal svojemu prijatelju Cvijetinoviću, ki je ravno dan prej naletel na oglas za priložnostno delo na Obali.

V Kopru in Izoli zanj niso imeli posluha

Dogovor je hitro stekel in Argentinec Bruno si je začasno, s pomočjo slovenskih prijateljev, postlal v šotoru v Sečovljah. Zima, z njo pa vse nižje temperature pa se nezadržno bližajo in vprašanje, kako dolgo bo Bruno še lahko živel v šotoru. Ima sicer dvojno državljanstvo in torej tudi slovenski potni list, zato bo v prihodnjih dneh iskal rešitve, kako si status in posledično življenje urediti tudi pri nas. Zaenkrat očitno v Sloveniji za njegovo zgodbo ni bilo posluha. Pomoč je že iskal na koprski in izolski upravni enoti, kjer pa naj bi ga odslovili, ker ima šotor postavljen v Sečovljah, torej v piranski občini. Zato bo zdaj poskusil še v Piranu. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Benedikt |  24 .10. 2020 ob  02: 57
Zapis Vodopije na SMO: "Obcina KOPER za nujne primere ima na razpolago 50 stanovanj v zapisu ni omembe kvadrature.
To so uradni podatki z današnjim dnem izpisa za mesto Koper".
Benedikt |  24 .10. 2020 ob  02: 44
MOK ima po pisanju Vodopija na SMO 50 stanovanj za nujne potrebe. Ne pishe pa, kaj so nujne potrebe. 77letni vojni vetera zhivi v 13let starem avtomobilu, ni nujni primer, saj je dobiu na RK bundo in kar dve deki. Lula in kaka pa lahko v plastichno vrechko, umiva pa v morju. Bravo Brzhan.
vseved |  11 .10. 2020 ob  11: 01
Pravi naslov zanj sta stranki SDS in NSI .
ZigaZois |  11 .10. 2020 ob  09: 01
18
Problem na obali je, ker je Slovenec.
Če bi bil iz "tapreve evropske regije" bi takoj dobil "socialno" stanovanje in službo na komunali.
Obala1 |  10 .10. 2020 ob  20: 15
15
Nocem biti nesramen vendar mislim da je kup domaćinov ki imajo tezave pred njim ....kako bi rekel moj nono Lavorare amico