ARETIRALI TROJICO ITALIJANOV: Očitajo jim mučenje, posilstva in umore migrantov

Kronika

V Italiji so aretirali tri osebe, ki jim očitajo mučenje, posilstva in umore migrantov v nezakonitem begunskem taborišču na severu Libije, je danes sporočila italijanska policija. Tokrat je prvič, da se v zvezi z aretacijami, povezanimi z nezakonitimi migracijami, navaja tudi mučenje migrantov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vse fotografije so simbolične.

Trojica je osumljena, da so žrtve zadrževali v nekdanjem letalskem oporišču v kraju Zavija, približno 40 kilometrov zahodno od Tripolija, kjer so bili žrtev sistematičnih zlorab in okrutnosti, je v sporočilu za javnost navedla italijanska policija. Kot so še razkrili, so bili migranti izpostavljeni ponavljajočemu se fizičnemu nasilju, med drugim z udarci s palicami, strelnim orožjem ter elektrošoki. Poleg tega so zajetim migrantom dajali zgolj morsko vodo in suh kruh. Nekateri so zaradi tega umrli zaradi lakote. Vse ženske, ki so jih zajeli, so tudi večkrat posilili.

Trojica se je kasneje pomešala med migrante na italijanski reševalni ladji Alex in so jo aretirali v italijanskem zbirnem centru v Messini na severu Sicilije. Policijo so nanjo opozorili rešeni migranti. Aretiranim, ki so stari 22, 24 in 26 let, grozi obtožnica zaradi članstva v kriminalni združbi, tihotapljenja ljudi, posilstev in umorov. Njihovega državljanstva policija ni sporočila. "Kdor ni plačal, so ga mučili z elektrošoki. Ti so bili tako močni, da si se onesvestil. Priča sem bil številnim umorom z elektrošoki," so besede ene od žrtev, ki jih je objavila italijanska policija.

V Libiji vse od strmoglavljenja dolgoletnega diktatorja Moamerja Gadafija leta 2011 divjata državljanska vojna in kaos. Številnim migrantom je Libija odskočna deska za pot v Evropo. Za mnoge se ta pot konča v libijskih begunskih taboriščih. Združeni narodi in skupine za človekove pravice so že večkrat opozorili na grozljive razmere, v katerih so se v Libiji znašli migranti in so ob tem Evropsko unijo pozvali, naj preneha podpirati vračanje migrantov, ki jih odkrijejo v Sredozemskem morju, v Libijo. EU zaenkrat še vedno podpira libijsko obalno stražo, ki migrante pred libijsko obalo redno vrača v Libijo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija