APPLE IN GOOGLE OBJAVILA SKUPNO PROGRAMSKO OPREMO: Uporaba prostovoljna, zasebnost zaščitena, zagotavljata

Svet

Podjetji Apple in Google sta v sredo objavili skupno programsko opremo za pametne telefone, ki bo omogočila spremljanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Uporaba opreme, ki jo je nestrpno čakalo najmanj 23 držav sveta, naj bi bila prostovoljna. Apple in Google zagotavljata, da bo zasebnost zaščitena.

Gre za vmesnik za programiranje aplikacij na osnovi tehnologije bluetooth, ki lahko zazna, ali je nekdo, ki jo ima naloženo na telefonu, blizu nekoga drugega s prav tako naloženo omenjeno opremo. Zamisel temelji na sodelovanju javnosti in odkritosti uporabnikov, ki bodo morali v aplikaciji navesti, ali so bili izpostavljeni koronavirusu.

Če javnost tega ne bo sprejela in ne bo sodelovala, potem aplikacija sicer ne bo prinesla želenega učinka. Apple in Google zatrjujeta, da sta ravno zaradi pomislekov uporabila najsodobnejšo tehnologijo kodiranja. S tem želita javnost prepričati, da bo zasebnost uporabnikov zaščitena.

Doslej je nekaj podobnega skušalo uvesti že več držav po svetu, vendar je bilo preveč tehničnih problemov. Uporabljali so GPS tehnologijo, ki jo Apple in Google zavračata ravno zaradi varovanja zasebnosti.

V ZDA je aplikacijo za sledenje lokaciji med drugimi začela uporabljati Severna Dakota, a se je za zdaj vključilo le štiri odstotke prebivalcev. To je največ od vseh držav, a še vedno premalo, da bi bilo uporabno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija