APOKALIPTIČNI PRIZORI IZBRUHA MOGOČNEGA VULKANA: Lava dosegla mesto, ljudje bežijo (FOTO, VIDEO)

Svet

V Demokratični republiki Kongo je v soboto zvečer izbruhnil eden od najdejavnejših vulkanov na svetu, vulkan Njiragongo. Lava je v današnjih zgodnjih jutranjih urah dosegla mesto Goma, zaradi česar je mesto zapustilo že na tisoče ljudi. V zadnjem večjem izbruhu vulkana leta 2002 je umrlo več kot sto ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tokrat so se že pred uradno evakuacijo ljudje začeli odpravljati iz mesta in pri sebi nosili vse, kar so lahko. "Nebo je postalo rdeče. Diši po žveplu. V daljavi vidiš orjaške plamene, ki prihajajo z gore," je za AFP dejala Carine Mbala.

Po uradnih navedbah je lava že dosegla mestno letališče Goma, ki se nahaja na obrobju metropole ob obali jezera Kivu. Po navedbah tamkajšnjih prebivalcev naj bi se lava zaustavila prav ob letališču.

Tudi po besedah vojaškega guvernerja regije Constanta Ndime se je po zadnjih podatkih lava vendarle zaustavila na obrobju Gome, tako da je mestu prizanesla. Je pa po zadnjih podatkih v nesrečah, povezanih z izbruhom vulkana, umrlo pet ljudi.

Minister DR Kongo za komunikacije Patrick Muyaya je v soboto potrdil, da so aktivirali načrt za evakuacijo. Dodal je, da vlada razpravlja o nujnih ukrepih, ki jih morajo sprejeti. Predsednik DR Kongo Felix Tshisekedi je že sporočil, da bo "prekinil obisk v Evropi" in naj bi se še danes vrnil v domovino, da bi osebno nadzoroval usklajevanje pomoči.

Po poročanju državne radiotelevizije DR Kongo se je do današnjih zgodnjih jutranjih ur v Ruando zateklo najmanj 3000 ljudi.

Vulkan Njiragongo je nazadnje izbruhnil 17. januarja 2002. Umrlo je več kot sto ljudi. Lava je takrat prekrila skoraj celoten vzhodni del mesta Goma, vključno s pristajalnimi stezami letališča.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija