ODZIV JANŠE NA LOGARJEVE IZJAVE O PREVZEMU VODENJA SDS: "Ne nasedajmo, kost so vam vrgli sredi volilne kampanje"

Slovenija

Poslanec SDS in kandidat za predsednika države na zadnjih predsedniških volitvah, Anže Logar, ne vidi razloga za samostojno politično pot, je povedal v intervjuju za Reporter, je pa na kongresu SDS pripravljen prevzeti vodstvo stranke. Poleg tega pričakuje, da se bo pomladitev SDS zgodila v širšem dogovoru in ob sporazumu s presednikom stranke Janezom Janšo.

Logar je v intervjuju zavrnil namige, da je bil njun spor z Janšo vnaprej dogovorjen z namenom, da bi ustanovil svojo stranko in na ta način pridobil nove volivce za Janševo četrto vlado.

Prepričan je, da je načrtom treba "pustiti čas". Naslednje volitve so čez dve leti in takrat bo razvidno, pravi Logar, v kateri smeri so bile mišljene njegove besede na večer predsedniških volitev, ko je dejal, da "smo na pragu nečesa velikega".

Glede predsednika vlade Roberta Goloba Logar meni, da bo na volitvah doživel polomijo, če bo še naprej vztrajal na položaju, novi obraz pa bo zmagal, če ne bo ustrezne spremembe v SDS. Logar meni, da Slovenija potrebuje mešano vlado s "poudarjeno desnosredinsko noto".

Spomnimo, Logar je že dolgo let član SDS. Na zadnjih predsedniških volitvah je kandidiral kot neodvisni kandidat, v drugem krogu pa je zmagala aktualna predsednica Nataša Pirc Musar. Nato je ustanovil društvo Platforma sodelovanja, javnost pa je začela ugibati, ali se bo odločil za samostojno politično pot. Platforma se ni odločila za sodelovanje na prihajajočih evropskih volitvah.

Logar je novembra lani odstopil z mesta predsednika sveta SDS in ni podpisal zaveze o delovanju v stranku do konca mandata. Ostal pa je član stranke in poslanske skupine.

Na Logarjev intervju se je na omrežju X odzval Janša, ki je zapisal: "Ne nasedajmo. Kost so vam v tem glasilu pod uredništvom vohunčka Murčija vrgli sredi volilne kampanje, ker jim slabo kaže. Da bi se ukvarjali sami s sabo. Stranka SDS je suverena, odloča članstvo in ni na voljo za prevzeme. Mogoče bi glede na podporo ukinitvi volilnih okrajev poskusili v Novi Sloveniji (NSi, op. p.)?"

Oglasila se je tudi vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, ki je na omrežju X zapisala, da se SDS ne prevzema, da se predsednika izvoli na kongresu stranke, kandidira pa lahko vsakdo, ki je član stranke in to možnost ima tudi Logar. Bi pa "pred pompoznimi izjavami" v poslanski skupini pričakovali vsaj pogovor, "če že ne podpisane izjave, da bo poslanec v tem mandatu deloval kot član SDS in bo na naslednjih DZ volitvah kandidiral na naši listi", je zapisala.

Logar je podprl referendum o uvedbi preferenčnega glasu, saj Slovenija po njegovem mnenju potrebuje razpravo o volilnem sistemu. Sam zagovarja kombinirani volilni sistem. "Če se moram odločati med aktualnim sistemom ali sistemom s preferenčnim glasov, ki ga posredno zahteva tudi ustava, je moja preferenca na preferencah," je povedal za Reporter. Na referendumih o prostovoljnem končanju življenja in uporabi konoplje v medicinske namene bo glasoval proti, je napovedal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  13 .05. 2024 ob  14: 35
hahha ManofSteel, zakaj si živčen, tvoj janez je največji komunist na čelu stranke. verjetno si bil tudi ti član zveze komunistov kot tvoj veliki vodja, ki je prosil za sprejem v zks, hahaha
ManofSteel |  13 .05. 2024 ob  11: 28
-6
Odlazkove ovčice nehajte zavajat ljudi. Logar tega ni nikoli izjavil, ker se dobro zabeda, d aima Janša 100% podporo vseh članov stranke z mano vred!
FašiKomunisti en dan boste padli, tako kot komunistična zavesa !