ANKARANČANI ZAHTEVAJO PRAVICO DO ZDRAVEGA OKOLJA: Varuha človekovih pravic pozvali k ukrepanju (FOTO, VIDEO)

Ankaran

Varuha človekovih pravic Petra Svetino so med današnjim obiskom v Ankaranu domačini opozorili na domnevno kršenje pravice do zdravega okolja zaradi vplivov koprskega pristanišča. Župan Gregor Strmčnik predlaga tristranski sporazum z državo in Luko Koper.

Svetina je v izjavi za javnost po srečanju povedal, da se je srečal s civilno iniciativo, ki si prizadeva za zmanjšanje svetlobne in hrupne obremenitve kraja zaradi delovanja pristanišča. Varuh je Ankarančane pozval, da vložijo formalno pobudo, in napovedal, da jo bodo resno obravnavali ter "poskrbeli za to, da se kršitve, če jih bomo ugotovili, odpravijo in da se ne ponavljajo".

[POSLOVANJE V ANKARANU] #Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob koncu poslovanja v občini Ankaran svoje vtise in opažanja strnil v izjavo za javnost. ????

Objavil/a Varuh človekovih pravic Republike Slovenije dne Sreda, 18. januar 2023

Župan Strmčnik je poudaril, da imajo krajani že dolga leta težave z motečimi vplivi pristanišča, kar po njegovem mnenju sega na področje človekovih pravic, "ki so v Ankaranu že več let sistematično kršene". Kot je dejal, je 'licemerno' govoriti o rekordnih gospodarskih dosežkih Luke Koper, ob tem pa preslišati težave ljudi.

Spomnil je, da je občina v desetih letih pošiljala različnim vladam opozorila na to težavo in da je sprožila več pravnih postopkov, pri katerih bo vztrajala. Izrazil je željo, da bi se za reševanje problema zavezali s tripartitnim sporazumom med občino Ankaran, Luko Koper in državo, ki bi nastopila v dveh vlogah, in sicer kot večinska lastnica Luke Koper ter kot pripravljavka državnega prostorskega načrta za območje pristanišča.

Svetina je govoril tudi s predstavniki Društva upokojencev Ankaran. Ti so opozorili, da v Ankaranu ni doma za starejše. Svetina je dejal, da sta se v poznejšem pogovoru z županom strinjala, da mora lokalna skupnost poskrbeti za lokalno prebivalstvo in da je treba iti v smer deinstitucionalizacije.

Svetina je obiskal tudi nastanitveni center na Debelem rtiču in pohvalil občino Ankaran za sprejem ukrajinskih beguncev. Izrazil je upanje, da bodo begunci lahko ostali tam oziroma da bo urad za oskrbo in integracijo migrantov lahko še naprej uporabljal prostore ministrstva za notranje zadeve.

[POSLOVANJE ZUNAJ SEDEŽA] #Varuh #človekovepravice Peter Svetina je posloval v občini Ankaran. Srečal se je z županom...

Objavil/a Varuh človekovih pravic Republike Slovenije dne Sreda, 18. januar 2023

Pred prihodom v Ankaran se je Svetina mudil na koprski območni enoti finančne uprave, kjer se je z vodstvom pogovarjal o predvsem dvojezičnosti. Kot je dejal, je dobil opozorila, da imajo različni organi različne prakse glede spoštovanja italijanščine kot drugega uradnega jezika na območju. Napovedal je, da bo posredoval pri ministrstvu za javno upravo, naj poskrbi za uskladitev teh praks.

V centru dnevnih aktivnosti za starejše v Ankaranu so postavili tudi varuhov kotiček, namenjen tistim, ki niso vešči sporazumevanja prek digitalnih medijev. Na papirju lahko dobijo obrazce za pobude varuhu in pojasnila o njegovi dejavnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  19 .01. 2023 ob  06: 16
Ste slišali, da boste dobili sežigalnico za blato. Pol bo smrdelo 300 km/h.
Ankaran bo degradirano območje in vaše nepremičnine bodo izgubile na vrednosti.
Hrup, in onesnažen zrak že imate. Sedaj še smrad.
In ne bo dišalo po lavandi