ANKARANČANI NE DOVOLIJO PRIDOBIVANJA PITNE VODE Z RAZSOLJEVANJEM: Občinam bodo predlagali skupno strategijo vodooskrbe

Ankaran

Na včerajšnji seji so občinski svetniki Občine Ankaran soglašali z ostrim nasprotovanjem načrtovanemu razsoljevanju morja kot možni rešitvi za pridobivanje vode v sušnih mesecih. Javno podjetje Rižanski vodovod je zato Občino Ankaran pozvalo, da iz strategije družbe razvojnih programov in letnih načrtov dela v celoti opusti možnost pridobivanja pitne vode z metodo razsoljevanja morja.

“Svetu ustanoviteljic Občina Ankaran predlaga, da sprejme sklep, s katerim javnemu podjetju Rižanski vodovod Koper d. o. o. ne dovoljuje pridobivanja pitne vode z metodo razsoljevanja,” so sporočili z ankaranske občine. Svojo odločitev je občina utemeljila s strokovno argumentacijo piranske enote Zavoda RS za varstvo narave, ki v pisni utemeljitvi navaja, da pomeni zagotavljanje oskrbe s pitno vodo z razsoljevanjem veliko tveganje za že tako obremenjen morski ekosistem.

Kot je pred časom poročalo Delo, so namreč na Rižanskem vodovodu pripravili potrebno dokumentacijo, na podlagi katere bi lahko objavili razpis za izbiro izvajalca projektne dokumentacije in za pridobitev gradbenega dovoljenja, da bi na območju izolske industrijske cone postavili obrat za razsoljevanje morja. Če ne bi bilo ovir, bi leta 2021 tak obrat lahko začeli graditi in v najboljšem primeru bi leta 2022 že pridobivali 100 litrov pitne vode na sekundo, je za časnik pojasnik nekdanji direktor Zdravko Hočevar. Na možnost razsoljevanja vode se pripravljajo že več kot tri leta, med drugim pa so dosegli tudi, da zakon o vodah dopušča uporabo morske vode za namene pridobivanja pitne vode.

Občina Ankaran ostalim občinam slovenske Istre predlaga skupni nastop in takojšnji začetek aktivnosti za pridobitev in ureditev dolgoročnega vodnega vira, ki bo omogočal samooskrbo in dolgoročno stabilno zagotavljanje pitne vode iz kakovostnih naravnih virov ter sprejem skupne strategije vodooskrbe, ki ne bo predvidevala pridobivanja vode z metodo razsoljevanja. Občinski svet je županu Občine Ankaran naložil še, da z župani ostalih občin slovenske Istre začne z aktivnostmi za realizacijo predstavljene odločitve.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  22 .02. 2019 ob  05: 54
Policija naj malo Hočevarja in njegovo "elito" vpraša, kako so prišli do ideje za razsoljevanje.
žveplo |  20 .02. 2019 ob  15: 12
17
Bravo za Ankaran.
Vode je dovolj, v Brkinih in izpod Snežnika... nikoli ne zmanjka, poleg tega je možnih lokacij za akumulacijo kar nekaj, če jo imajo lahko v Istri in jo kupujemo, jo lahko naredimo tudi mi ... ajajajaj Natura 2000 ...
Lahko bi tudi membransko čistili vodo iz čistilne naprave in jo ponovno uporabili vsaj za industrijsko rabo za namakanje, za povišanje vodostaja v Rižani, s tem lahko zmanjšamo vodni minimum na izviru, če tam spuščamo višek prečiščene vode.... To v tujini znajo, pri nas tudi vendar nočejo...

Še enkrat Bravo Ankaran

Koprčan iz centra