ANKARAN TOŽI ITALIJANE: Namesto države ukrepali kar sami

Ankaran

Občina Ankaran je včeraj na upravno sodišče v Laciju vložila tožbo zoper dva dekreta italijanskega ministrstva za okolje, ki se nanašata na gradnjo plinskega terminala v Žavljah. Kot pojasnjujejo v Ankaranu, se naša država ni odločila za pravno ukrepanje, zato so se sami odločili zaščititi svoje prebivalce in okolje. Italiji očitajo izigravanje postopkov in zahtevajo, da pri izdaji mnenj in dovoljenj upošteva evropski pravni red.

ʺOkoljski vplivi ne poznajo meja, ne občinskih ne državnih. Pri tej tožbi imamo neposredni pravni interes izpodbijati pravne akte sosednje države, saj terminal v Žavljah pri Trstu ogroža varnost in zdravje naših občanov ter okolja. Za samostojno občino smo se po tehtnem premisleku odločili ravno zaradi zaščite Miljskega polotoka in ohranitve našega življenjskega prostora. Občina Ankaran nasprotuje neracionalnim, zastarelim in konceptualno zgrešenim posegom v okolje, med katere sodi tudi gradnja uplinjevalnikov v severnem Jadranu. Pri naravovarstvenih stališčih in načelih vzdržnega razvoja smo bili in bomo dosledni tudi v bodoče,ʺ poudarja ankaranski župan Gregor Strmčnik.

Po njihovem prepričanju sta sporna dva akta. Dekret, z datumom 30. maj 2016, ki ugotavlja, da je investitor izpolnil vse predhodne pogoje iz veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja iz julija 2009, ter dokument, s katerim je ministrstvo 6. februarja lani nadomestilo negativno mnenje tržaške pristaniške uprave s pozitivnim, ter ugotovilo, da je okoljevarstveno dovoljenje za gradnjo terminala v Žavljah iz julija 2009 veljavno.

Ankaranska občina v tožbi trdi, da je italijansko ministrstvo z dekretoma kršilo tako italijansko pravo kot evropski pravni red. Letošnji dekret je namreč, zakrinkan v obliko tehnično administrativnega akta, pometel z vsemi dosedanjimi ugovori in pripombami ter dokončno odločil o slabih 600 različnih dokumentih, ki jih je pripravil investitor v zadnjem desetletju. Ker je postopek tako razdrobljen in o njem odločajo na različnih nivojih, lahko zaobide preventivno vlogo, ki jo ima presoja vplivov na okolje, opozarjajo v Ankaranu.

V tem primeru so najprej ločili obravnavi terminala in plinovoda ter nato izdali dve ločeni pozitivni mnenji o skladnosti obeh projektov z okoljskimi zahtevami. Letošnji dekret obravnava okoljevarstveno soglasje za plinovod, ki je sicer izvedbeni pogoj za gradnjo terminala, zgolj kot formalnost in postopek zaključil v korist investitorja. Morebitne kasnejše spremembe, denimo sprejem novega Pristaniškega ureditvenega načrta, ki ne predvideva plinskega terminala, na postopek ne bi vplivale, še dodajajo v Ankaranu in poudarjajo, da dekret ne upošteva niti nove zakonodaje EU, ki se je doslej že uveljavila na področju varstva obale in morja.

Sodišču zato predlagajo, naj omenjena akta odpravi ter pridobi predhodno mnenje Sodišča Evropske unije v Luksemburgu.

Kot spominjajo v Ankaranu, je njihova občina tudi pravna naslednica tožbe iz 2010, ko je Mestna občina Koper izpodbijala okoljevarstveno dovoljenje za plinski terminal v Žavljah. Mestna občina Koper pri tej tožbi sicer še vedno vztraja, a že omenjenih dekretov ni izpodbijala. Ker se za aktivnejšo vlogi ni odločila niti država – ta nastopa zgolj kot stranski udeleženec – so se za tožbo odločili v Ankaranu.

Deli novico:

Tak zupan |  24 .01. 2017 ob  23: 28
Kot je Strmcnik z ukradenim denarjem nam koprcanom bi bil lahko 10 letni otrok.
jeresnires |  19 .10. 2016 ob  09: 52
Ker nič ni tako kot se zdi (glej komentarje pro in kontra, zavist, blebetanje..), mi je pa vseeno všeč, da nekomu še zaupam, pravim, da bi bil lahko g. Strmčnik zgled za marsikoga. Želim verjeti, ker mi je vseh teh pritlehnih igric vaših in njihovih (svojih, žal nimam) čez glavo. Vse kar preberem, z vsemi bedarijami, ki mi jih servirajo mediji, se počutim bebec in mi gre že dejansko na bruhanje. Še enkrat pravim, do sedaj so imeli in imajo vsi, ki smo jih volili - rit višje od svoje glave, zato taka servilnost do tujine, razprodaja, klečeplazništvo, trepljanje po ramenih (glej hlinjenje Pahorja in kmetavzarsko trepljanje po ramenih EU voditeljev - sem čakala, da bo tudi papeža, ma se je vzdržal!). Prav zato se mi zdi poteza vašega župana na mestu. In nikoli ne bo mogel ustreči vsem, to je dejstvo, gre pa počasi in vztrajno naprej, in prav je tako. Naj tujina ENKRAT vidi, da smo majhni in da imajo vsaj nekateri dostojanstvo.
@pepi |  19 .10. 2016 ob  09: 48
Ti si ena navadna mona
@Bravo |  18 .10. 2016 ob  23: 04
-5
Kaj nisi še izračunal kolko procentov je uzel Gregor?
@Kdo ima koga za norca |  18 .10. 2016 ob  22: 06
Preberi še 1x post. Prispevek na rtv slo. je bil objavljen 11. jun. 2016.
Brin |  18 .10. 2016 ob  22: 03
Čestitke in kapo dol pred občankami in občani Ankarana, ker so na volitvah podprli civilno inicijativo "Radi imamo Ankaran" in izvolili g. Gregorja Strmčnika za Župana.
Kdo ima koga za norca? |  18 .10. 2016 ob  21: 35
-1
Plinski terminal v Žavljah ni več strateškega pomena za Italijo :: Prvi ...
www.rtvslo.si/okolje/novice/plinski-terminal-v-zavljah-ni-vec...pomena.../395434
11. jun. 2016 - Španci so načrte za terminal v Žavljah predstavili leta 2009 in vse od takrat je povzročal razburjenje na območju severnega Jadrana.
koprčan |  18 .10. 2016 ob  21: 33
bravo župan Strmčnik, škoda, ki k temu ni pristopil tudi koprski župan, ki mu je toliko do občanov MOK!
Bravo |  18 .10. 2016 ob  17: 56
in še enkat bravo za našo občino in našega župana. Tako se govori.
Če bi bil Popo naš župan bi rekel dejte mi deset procentov v žep pa delajte magari tri terminale, ne enega.
Zato večina Anakrančanov podpiramo našega župana.
Nismo največji, smo pa najboljši, ostali se pa lahko požrete od zavisti, lol!
dr itto |  18 .10. 2016 ob  16: 27
go grega go
JOSO |  18 .10. 2016 ob  16: 25
Bodimo srečni da imamo Občino Ankaran, oni bojo dali državo na mesto.
Koprcan |  18 .10. 2016 ob  16: 09
Ce so izaljani krsili so tudi slovenci krsili zakon ki ne spostujejo mejni sporazum glede vinjete
1