ANALITIKA DAMJANIČ IN ZORKO ENOTNA: V drugem krogu bo odločilna osebnost kandidata

Slovenija

Analitik Andraž Zorko ocenjuje, da bo v drugem krogu predsedniških volitev Nataša Pirc Musar postala prva predsednica republike. Anže Logar bo namreč ob pričakovani nižji udeležbi težko bistveno izboljšal današnji rezultat. Analitik Nikola Damjanić z Ninamedie pa ocenjuje, da če bo volilna udeležba taka kot je bila v prvem krogu, so njene možnosti visoke, če pa bo nižja, je razplet volitev vprašljiv, je dejal.

Nataša Pirc Musar

Izid prvega kroga predsedniških volitev je takšen, kot so ga napovedovale javnomnenjske ankete. "Zgodilo se je pričakovano, kar se je na podlagi anket sklepalo," je povedal Damjanić. Meni, da je rezultat logičen, saj se je "leva sredina razkropila na tri kandidate, ki pa imajo v seštevku večino".

Predsedniških volitev se je udeležilo dobrih 51 odstotkov volivcev, kar je manj kot na aprilskih volitvah v DZ, ko je glasovalo skoraj 71 odstotkov volilnih upravičencev. Dejal je, da je bila volilna udeležba logična, saj ni bilo istih parametrov, pričakovanj in zagona kot pred parlamentarnimi volitvami. "Tudi volilna kampanja je bila relativno medla, ni bilo strašnih ideoloških konfliktov, ki bi generirali večjo volilno udeležbo," ocenjuje in meni, da bo v drugem krogu udeležba še nižja.

"Zmagovalca prvega kroga se bosta mogla spopasti in dokazati, kdo je bližje srcu večine državljanov," je Damjanić povedal za STA.

Nikola Damjanič

Negativno ni presenetil nihče od kandidatov, dejal pa je, da je bil kandidat strank Gibanje Svoboda in SD Milan Brglez od odhoda v Bruselj v senci in se ni preveč izpostavljal. "V politiki pa je tako, da če te ni, te ljudje hitro pozabijo," je spomnil. Meni, da so pri Brglezu odločali "verjetno neki spodrsljaji, premalo energije je bilo vložene in tudi pozna najava kandidature, vse to pa je šlo v smeri pričakovanega, da se ne bo dalo narediti koraka naprej".

Po drugi strani pa je Nataša Pirc Musar "pravočasno šla v zgodbo in verjetno pobrala dovolj podpore pri uglednih gospodih in gospeh in to je učinkovalo", je še povedal Damjanić.

Zorko ocenjuje, da ima Logar kot osebnost večje možnosti

Prav tako bo po njegovem mnenju levosredinski del politike združil sile in kandidatko podprl - morda ne neposredno, a dovolj je že, da omenijo, da podpirajo iste vrednote kot Pirc Musarjeva. "Dovolj je že, da rečejo, da ne bodo podprli Logarja, in bo marsikdo prišel s stisnjenimi zobmi in podprl Natašo Pirc Musar," je dodal analitik Andraž Zorko. Kot pravi, je v družbi še vedno prisotno veliko nasprotovanja stranki SDS, zato Logar nima resnih možnosti za zmago.

Slednji bo po napovedi Zorka v drugem krogu težko bistveno izboljšal včerajšnji rezultat, upoštevajoč, da je v drugem krogu udeležba volivcev tradicionalno slabša v primerjavi s prvim krogom. "Mislim, da bi imel Logar kot osebnost večje možnosti, če ne bi bil član stranke SDS," je poudaril.

Anže Logar

Glede na zadnje napovedi Valicona pred začetkom volilnega molka rezultati za Zorka niso presenečenje. Kot je dejal, je v prvem krogu poleg Anžeta Logarja in Nataše Pirc Musar na nek način zmagovalec tudi kandidat Vladimir Prebilič. Ta je v zadnjem tednu kampanje uspel podvojiti podporo, po skoraj vseh preštetih glasovnicah je namreč zanj glasovalo več kot 10 odstotkov volivcev.

Slab rezultat Mihe Kordiša in Janeza Ciglerja Kralja pa ni najboljši za ugled strank Levica in NSi, ki kot parlamentarni stranki nista uspeli premagati Sabine Senčar: "V teh dveh strankah bodo morali resno razmisliti, kako se v prihodnje lotevati projekta, kot so predsedniške volitve."

Andraž Zorko

Na vprašanje, ali se je torej zopet pokazalo, da volivci na predsedniških volitvah volijo človeka in ne stranke, je odgovoril pritrdilno. Na predsedniških volitvah se, kot je dejal, ne voli po strankarski pripadnosti. Izjema velja v primeru stranke SDS, ki lahko v veliki meri računa na zvestobo svojih volivcev in članov, pa tudi pri tem niso čisto vsi podporniki stranke podprli Anžeta Logarja, je pojasnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija