AMERIŠKI KONGRES POTRDIL USTAVNO OBTOŽBO TRUMPA: Bo svoj mandat izpeljal do konca? (VIDEO)

Svet

Predstavniški dom ameriškega kongresa je z 232 glasovi za in 197 proti potrdil že drugo ustavno obtožbo predsednika Donalda Trumpa, tokrat zaradi vzpodbujanja upora oziroma vstaje. Demokratom se je pri glasovanju za obtožbo pridružilo deset republikancev, pet kongresnikov pa ni glasovalo.

Predstavniški dom kongresa je prvo ustavno obtožbo Trumpa zaradi zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa potrdil decembra 2019 v povezavi z izsiljevanjem Ukrajine, naj v zameno za nadaljevanje vojaške pomoči ZDA uvede preiskavo zoper demokrata Josepha Bidna.

Drugo ustavno obtožbo si je Trump prislužil z zavajanjem glede izida volitev 3. novembra, na katerih je izgubil proti Bidnu. Zavajanje je doživelo vrhunec preteklo sredo, ko je Trump poslal svoje podpornike nad kongres, da ustavijo formalno potrditev Bidnove zmage, pri čemer je umrlo pet ljudi.

Za razliko od prve ustavne obtožbe, ko so vsi republikanci v predstavniškem domu skupaj z dvema demokratoma glasovali proti, so tokrat vsi demokrati glasovali za ustavno obtožbo, pridružilo pa se jim je tudi deset republikancev. Razprava pred glasovanjem je trajala le nekaj ur, manjšo podporo Trumpu med republikanci pa je bilo opaziti zaradi velikega pomanjkanja govornikov v njegov prid glede na prvo ustavno obtožbo.

Ustavna obtožba mora zdaj v senat, kjer bo potekal sodni proces za odstavitev Trumpa s položaja, vendar se to ne bo zgodilo preden Trumpu 20. januarja poteče mandat. Vodja senatne večine Mitch McConnell je glede na poročanje medijev izrazil odobravanje ustavne obtožbe, vendar pa je sporočil, da senat ne bo zasedal do 19. januarja, kar pomeni, da ne bo časa za izvedbo sodnega procesa pred iztekom Trumpovega mandata.

Postopek se bo v senatu verjetno nadaljeval, ko bodo demokrati po dveh zmagah v Georgii prevzeli tesno večino in bo potrjena Bidnova vlada skupaj z najnujnejšimi prioritetami. Ne gre več za odstavitev Trumpa, ampak za obsodbo Trumpovih dejanj, za kar pa bodo morali demokrati dobiti na svojo stran tudi 17 senatnih republikancev. Glasovati nameravajo sicer tudi o dosmrtni prepovedi opravljanja javne funkcije Trumpu, s čimer bi mu preprečili morebitno predsedniško kandidaturo leta 2024, kar bi moralo zanimati republikanske senatorje, ki se želijo potegovati za predsednika. Če Trump ne bi smel kandidirati, bi bilo namreč naenkrat veliko prostora.

Trump po potrditvi ustavne obtožbe ponovno obsodil nasilje

Predsednik ZDA Donald Trump je v sredo zvečer po potrditvi zgodovinske druge ustavne obtožbe v predstavniškem domu kongresa v videoposnetku teden dni po vdoru svojih privržencev na ameriški kongres že drugič v enem dnevu obsodil nasilje. Videoposnetek so objavili na Twitterjevem računu Bele hiše.

"Nasilje drhali je v nasprotju z vsem, v kar verjamem, in proti vsemu, kar predstavlja naše gibanje. Nihče od mojih pravih podpornikov ne bi nikoli zagovarjal nasilja, izražal nespoštovanja do policistov ali naše velike ameriške zastave. Nihče ne bi ogrožal ali nadlegoval sodržavljanov. Če počneš kaj od tega, potem nisi podpornik našega gibanja. Napadaš ga in napadaš našo državo," je iz Ovalne pisarne sporočil Trump.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .01. 2021 ob  13: 42
to o dosmrtni prepovedi opravljanja javne funkcije je zanimiv predlog.....nevarnost obstaja, da jih bo od svojih dobil po glavi, haha
vseved |  14 .01. 2021 ob  09: 27
Ista pesem kot pri nas. Najprej pošlješ svoje jurišnike da naredijo kaos, potem pa se tolčeš po prsih in jih obsojaš.