AMERIŠKA RAZISKAVA POTRJUJE: Poživitveni odmerki so zelo učinkoviti proti omikronu

Svet

Raziskava ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je ugotovila, da so cepiva in še posebej poživitveni odmerki zelo učinkoviti proti koronavirusni različici omikron, ki se hitro širi in je trenutno prevladujoča različica v ZDA.

Raziskava CDC temelji na podatkih iz več kot 300.000 obiskov bolnišnic v desetih zveznih državah ZDA od 26. avgusta lani do 5. januarja letos.

V času, ko je bila prevladujoča različica delta, je bila učinkovitost cepiv v zaščiti pred hospitalizacijo med 14. in 179. dnem po prejemu drugega odmerka 90-odstotna. Po izteku tega obdobja je padla na 81 odstotkov, 14 dni po poživitvenem odmerku pa spet narasla na 94 odstotkov.

Potem ko je začel prevladovati omikron, pa je bila učinkovitost dveh odmerkov cepiva v obdobju med 14. in 179. dnem po drugem odmerku 81-odstotna, po tem pa le še 57-odstotna. Po prejemu poživitvenega odmerka je zaščita po 14 dnevih spet narasla na 90-odstotno.

V ZDA se uporabljata cepivi Moderne in Pfizerja, za kateri sta bila uvodoma potrebna dva odmerka, ter cepivo Johnson & Johnsona, pri čemer je bil uvodoma za zaščito pred covidom-19 dovolj le en odmerek.

Druga raziskava CDC, ki temelji na podatkih iz 25 zveznih držav in lokalnih skupnosti, pa je odkrila, da je bila učinkovitost cepljenja v obrambi pred okužbami pred pojavom delte 93-odstotna, ko je postala delta prevladujoča različica, je učinkovitost padla na 80-odstotno. Zaščita pred smrtjo pa je bila v obeh primerih 94-odstotna.

Ko se je pojavil omikron, je učinkovitost zaščite pred okužbami padla na 68 odstotkov. Natančnih podatkov o učinkovitosti cepiv pred umiranjem za zdaj še ni, vendar znanstveniki ocenjujejo, da je visoka.

Smrtnost med cepljenimi je v času delte narasla in med julijem in novembrom lani je v ZDA umrlo več kot 20.000 cepljenih, je pa bila smrtnost med necepljenimi 16-krat večja. Od oktobra do novembra lani je bila med necepljenimi 50-krat večja smrtnost kot med cepljenimi s poživitvenim odmerkom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  22 .01. 2022 ob  15: 40
Tako je, ajde ovce v vrsto!
Ištrijan |  22 .01. 2022 ob  14: 49
Se ena narocena raziskava, da narocniku pokaze to kar hoce da mu pokaze! Tako kot je v danasnjih casih vse na trgu, tako se da kupit tudi "znanost" oziroma predvsem "znanstvenike". Za pravo placilo narociku "znanstveno" ugotovijo kar ta od njih zeli.