Američani v spomin na Martina Luthra Kinga

Svet

Ameriški predsednik Barack Obama je skupaj z družino v ponedeljek stregel hrano v ljudski kuhinji v Washingtonu in s tem vzpodbujal rojake, naj na podoben način praznujejo obletnico rojstva borca za državljanske pravice temnopoltih Martina Luthra Kinga mlajšega.

Martin Luther King mlajši se je rodil 15. januarja 1929 v Atlanti v ameriški zvezni državi Georgiji. Ta dan se je začel proslavljati leta 1986, vendar ne vsepovsod po ZDA, saj se je bilo predvsem državam na jugu težko otresti rasistične dediščine vse do leta 2000, ko so ga prvič uradno praznovali kot dela prost dan v vseh 50 zveznih državah.

Poleg Obame so dobra dela opravljali tudi drugi člani njegove administracije po različnih zavetiščih za brezdomce in različnih dobrodelnih organizacijah. Osrednje slovesnosti so kot vedno potekale v Atlanti oziroma v Kingovi cerkvi "Ebenezer Baptist Church", kjer so nastopili člani njegove družine in govorili o napredku, ki je bil dosežen pri rasni enakopravnosti, in delu, ki Američane še čaka.

Napredek je velik, saj so Američani dvakrat izvolili v Belo hišo temnopoltega predsednika, problemi pa ostajajo. Temnopolti Američani so za razliko od belih sodržavljanov še vedno bolj revni, bolj izpostavljeni nasilju in kriminalu, imajo manj dostopa do zdravstva, v zadnjem času pa jim v nekaterih državah - in to ne le na jugu - spet skušajo kratiti volilno pravico z uvajanjem zahtev po osebnih dokumentih.

Glavni strani ZDA sta si od 60. let prejšnjega stoletja zamenjali vlogi in temnopolti Američani danes večinoma volijo demokrate, republikanska stranka Abrahama Lincolna pa je postala zatočišče za prikrite ali odkrite rasiste, kar je prej veljalo za demokrate.

Poudarjanje nenasilnega upora

Martin Luther King mlajši je s poudarjanjem nenasilnega upora proti obstoječemu stanju poživil Ameriko in velika večina se je nagnila v pravo smer, kar je demokratskemu predsedniku Lyndonu Johnsonu pomagalo, da je leta 1964 spravil skozi kongres zakon o državljanskih pravicah. Diskriminacija je bila potem vsaj na papirju prepovedana.

Borec za enakopravnost je istega leta dobil Nobelovo nagrado za mir, zvezna policija FBI pa ga je pod vodstvom direktorja J. Edgarja Hooverja nadzirala kot sovražni levičarski element. Njegovo življenjsko pot je aprila 1968 predčasno končala krogla atentatorja Jamesa Earla Rayja.

Deli novico: