Američani tožijo ruske diplomate

Svet

Tožilstvo v ZDA je v četrtek sporočilo, da so obtožili 49 sedanjih in bivših ruskih diplomatov ter člane njihovih družin sodelovanja v prevari, saj naj bi z lažnimi podatki o prihodkih izkoristili ugodnosti za revne v višini 1,5 milijona dolarjev. Rusija se je danes z zgroženostjo odzvala na novico in odločno zavrnila vse obtožbe.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, naj bi se prevare dogajale med letom 2004 in avgustom 2013, ko so osumljeni v New Yorku delovali v ruski misiji pri Združenih narodih, ruskem konzulatu in ruski gospodarski misiji. Vsi obtoženi imajo diplomatsko imuniteto in doslej tudi nobenega niso aretirali.

Ruski državljani so obtoženi, da so lagali glede svojih prihodkov, na račun programa Medicaid, ki je namenjen družinam z nizkimi dohodki, pa naj bi pridobili skoraj 500.000 ameriških dolarjev. Skupno naj bi sicer pridobili ugodnosti v višini 1,5 milijona dolarjev. Hkrati so več deset tisoč dolarjev zapravili z nakupovanjem v dragih trgovinah, kot so Tiffany, Jimmy Choo in Prada.

Ogorčeni nad "rusofobijo"

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je v današnjem sporočilu za javnost za ruske tiskovne agencije "kategorično zanikal obtožbe na račun ruskega diplomatskega osebja v ZDA". Dodal je, da je "nezakonito", da so pristojne oblasti v ZDA nadzorovale osebje. Hkrati je poudaril, da ima Moskva številne pritožbe na račun obnašanja ameriških diplomatov v Moskvi, a je naklonjena temu, da to ne pride v javnost.

"Če imajo ameriške oblasti očitke na račun naših državljanov... bi morale najprej uporabiti diplomatske kanale. To ni nič drugega kot cenena propaganda in poskus izvedbe naročila rusofobov v ZDA," je še dejal.

Afera bi lahko po mnenju poznavalcev povzročila novo krizo v ameriško-ruskih odnosih, ki so načeti zaradi ruske odločitve, da žvižgaču Edwardu Snowdnu podeli azil, in še nekaterih drugih razhajanj.

Deli novico: