AMERIČANI BI USTANOVILI VEČ STALNIH OPORIŠČ V EVROPI: Stroške bi plačale države gostiteljice

Svet

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley je v torek pozval k ustanovitvi večjega števila ameriških vojaških oporišč v Vzhodni Evropi za zaščito pred rusko agresijo. Stroške bi plačale države gostiteljice, ki si želijo večje ameriške prisotnosti v Evropi.

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin pa je dejal, da bodo o tem govorili na vrhu zveze Nato v juniju. Milley in Austin sta govorila v odboru za oborožene sile predstavniškega doma ameriškega kongresa, ki odloča o vojaškem proračunu za leto 2023. Največ so govorili o ruski agresiji proti Ukrajini.

Nekatere kongresnike skrbi, da bi lahko Rusija nadaljevala z agresijo drugje po Vzhodni Evropi in jih je zanimalo kaj lahko ZDA storijo, da to preprečijo. Milley je dejal, da bi lahko ustanovili več stalnih oporišč, kjer pa ne bi bilo stalnih sil ampak bi lahko ameriški vojaki rotirali.

"Naše evropske zaveznike, še posebej baltske države, Poljake, Romune in druge zelo zanimajo naše stalne baze in so jih pripravljeni postaviti ter plačati," je dejal Milley.

Njegova ideja pomeni, da bi bile baze stalne - skupaj z ameriško vojaško prisotnostjo. Vendar pa bi bili vojaki tam za določen čas brez družin, kar bi zmanjšalo stroške.

Zveza Nato ustanavlja štiri nove bojne skupine s 1000 do 1500 vojaki, ki bodo poslane v Romunijo, Bolgarijo, Slovaško in Madžarsko.

Milley je na zaslišanju v kongresu ocenil, da zahteve Moskve po zmanjšanju prisotnosti Natovih sil v Evropi blizu ruske meje pomenijo, da se obeta daljši konflikt v regiji, ki bo segel dlje od Ukrajine. Zadeve naj bi bile težavne vsaj še nekaj let, saj ruske zahteve za Nato niso sprejemljive. ZDA iščejo načine za zagotavljanje dodatne pomoči in urjenja državam, ki niso članice zveze Nato, kot sta Gruzija in Finska.

Milley in Austin sta se strinjala, da bi bil morda edini način za preprečitev vojne v Ukrajini namestitev ameriških vojakov v Ukrajini, vendar pa bi s tem tvegali širši konflikt z Rusijo. Milley je menil, da ruskega predsednika Vladimirja Putina ne bi bilo mogoče odvrniti od agresije na Ukrajino, ki je dolgoročni cilj Moskve.

Milley in Austin sta povedala, da ima Rusija velike vojaške zmogljivosti, vendar jih v Ukrajini ni učinkovito uporabila zaradi pomanjkanja urjenja in slabe logistike. Ukrajinci pa so uspešno uporabljali rakete javelin in stinger, ki so uničile veliko ruskih tankov in letal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  07 .04. 2022 ob  09: 15
Ameri go home skupaj z vašim Bidonom.
anton |  06 .04. 2022 ob  10: 33
17
... ostanite kar na svojem koncu, "preko luže", vaše mnenje pa si zataknite nekam ...
Boršteran |  06 .04. 2022 ob  09: 31
14
Odjebite prasci nacistični
Eho |  06 .04. 2022 ob  09: 13
21
Yankee go home......
vseved |  06 .04. 2022 ob  08: 05
15
Tonin že čaka pred vrati !