Ali vlada pod mizo prodaja Luko Koper?

Koper

Čeprav je vlada pripravila seznam podjetij v državni lasti za odprodajo in na njej ni bilo Luke Koper, nekateri indici kažejo na to, da se ta dejansko prodajo "pod mizo", so prepričani v sindikatu žerjavistov. Pri tem poudarjajo, da bodo naredili vse, da do tega ne pride.

V javnosti se je pojavil dokument oziroma dopis, ki ga je nizozemski veleposlanik v Sloveniji Pieter Langenberg poslal vodstvu Luke Koper. Ta se je zanimal za sestanek z vodstvom, na katerem naj bi govorili o več možnostih sodelovanja Nizozemske in nizozemskih podjetij z Luko Koper. Žerjaviste je najbolj zmotilo vprašanje o tem, v kateri fazi je prodaja Luke Koper.

"V lanskem letu smo bili na sestanku pri ministrih Omerzelu in Stepišniku. Minister Omerzel je omenil jesen 2013 kot obdobje, ko bo vlada iskala svetovalca za prodajo Luke Koper. Tega tenderja ni bilo. Je še aktualno?" Ta del zapisa po mnenju sindikata žerjavistov jasno kaže na to, da vlada, kljub temu da Luke Koper ni uvrstila na seznam podjetij za prodajo, aktivnosti vodi pod mizo. Bojijo se, da je bilo koprsko pristanišče že obljubljeno tujcem v zameno za nekatere druge usluge.

"Omenjeno temo smo predlagali v obravnavo tudi nadzornemu svetu, vendar predsednica Alenka Kranjc Žnideršič omenjene teme sploh ne želi obravnavati, saj pravi, da to ni stvar nadzornikov," je pojasnil Mladen Jovičič, vodja sindikata žerjavistov in delavski nadzornik Luke Koper. Minister za infrastrukturo in promet Samo Omerzel je sicer za Finance dejal, da je očitno prišlo do nesporazuma, saj da vlada Luke Koper ne prodaja, njegov argument pa ne prepriča žerjavistov.

Zato apelirajo na vlado, omenjenega ministra in SOD, naj se izjasnijo, kaj se dogaja z Luko Koper in ali se ta v resnici prodaja. Med zaposlenimi so poleti leta 2012 opravili anketo o tem, ali so za prodajo pristanišča, tedaj so se praktično enoglasno opredelili proti. "Sedaj bomo anketo ponovili in če bodo rezultati taki, bomo storili vse, da do prodaje ne pride," je pojasnil predsednik sveta delavcev Nebojša Topič. "Dokazali smo že, da smo sposobni velikih in močnih akcij. Naleteli bodo na trd oreh," pa je še sklenil Jovičič.

Deli novico:

@ pošten in objektiven |  16 .02. 2014 ob  16: 23
Pošteno in objektivno | 14.2.2014 ob 10:13 0- Citiram: "predsednik sveta delavcev Nebojša Topič. "Dokazali smo že, da smo sposobni velikih in močnih akcij. Naleteli bodo na trd oreh," pa je še sklenil Jovičič".
-----------------------------------------------------------------------------------
Za trd oreh je verjetno mislil tebe poštenjačino, ki trenutno več ne vidiš koristi, ki si jih do sedaj imel. Bo potrebno paziti, da ne boš naredil kakšne diverzantske akcije na škodo luke.
Drago |  16 .02. 2014 ob  16: 18
-1
Pošteno in objektivno | 14.2.2014 ob 17:51 , če si tako pošten in objektiven, zakaj ne stopiš do Topiča in se o svojih pogledih ne pogovoriš kar znjim. Naj lažje je pljuvati po ljudeh iz anonimnosti.
grrrrrrrrrrrrrr |  15 .02. 2014 ob  13: 42
@neo....kaj jemlješ :)...hehehehehh
Pošteno in objektivno |  14 .02. 2014 ob  17: 51
-2
@neo
vidim, da te je strah, da sem zadel bistvo, da sem se te dotaknil, da sem javno povedal resnico. Moj namen je bil dobronameren, moj namen ni zavajanje, kar ti zagovarjaš, moj namen je razumeti, podpreti ali ugovarjati. Zame je to demokracija ali drugače povedano JAZ KONTROLIRAM TEBE IN TI KONTROLIRAŠ MENE.

MENI G.TOPIĆ NI BIL IN NE BO PROBLEM ON JE ZAME EDEN OD IGRALCEV NA LUŠKI ŠAHOVNICI, KI BI RADI BILI ZMAGOVALCI ZA VSAKO CENO. TEGA NE PODPIRAM!. NJEMU SEM NAMENIL DOBRONAMERNE RAZMISLEKE, KER ENO DELA IN DRUGO GOVORI. VEDI, DA DEJANJA VEDNO OSTANEJO ZA TEBOJ! ZARDI MOJE ZAMERE JE IN BO G. TOPIĆ NAJBOLJ POŠTEN ČLOVEK NA SVETU, TEGA NE POZABI.

Neo liberalec ali kaj drugega beri vedno celoten kontekst in ne trgaj besed za svoja sprevržena dejanja, ker s tem škodiš svojim ljubljenčkom. Osebno jih v Luki nimam in si jih ne želim. Igrajte igro, ki steji dorasli, hranite se z žlico, ki je primerna in ne prekomerna. Kar sem prej napisal ni spopad s Topićem ampak njemu v razmislek, on že ve zakaj!. In pomni, ne Jovičić, Stare, mad Max ali Kovačević
mali pipi |  14 .02. 2014 ob  17: 49
Kralj Mišič nima pojma kaj se dogaja znotraj luke važne so dnevne fotke v luški avli... delavski ga je že zdavnaj prehitel sedaj je on edini kralj ...The king is dead, long live the king!!!
Resnica |  14 .02. 2014 ob  17: 40
Sem proti privatizaciji, a ta epileptični PR je že butast. Nekateri bi kar zabetonirali in vzdidali Mišiča v Luko. Ma nosite si ga kamor hočete, mi ga nočemo in ne rabimo. Je nesposoben, pokvarjen in imbecilen!
zvizgac |  14 .02. 2014 ob  15: 02
-1
trdoglavi zrjavisti in njihov sindikat v sindikatu bi leta 92 hitro omehcali
danasnji direktorcek pajdasi z njimi in podobnimi dokler mu odgovarja tako
nov lastnik bo hitron uredil zadeve


Dečko |  14 .02. 2014 ob  13: 35
-1
Četrtič si Miško, kaj pa petič? Ravno ti nam boš pamet solil o smetenju na forumih, morda si pa ti najet za to, dežurni katalizator.
TIGR |  14 .02. 2014 ob  12: 45
-4
Napsrotniki Mišiča ter zgornjih žerjavistov so pravi NEOFAŠISTI. Motijo jih priimki na -IĆ, niso zmožni kulturne, konstruktivne debate, ne znajo misliti s svojo glavo, imajo kompleks večvrednosti, ipd. Če k temu dodamo izobraževanje na kakšni od izpostav rdečo-črne Kumrovške univerze, dobimo male balile, s črnimi ovratniki. In ta isti ljudje poveličujejo Ljubljano/Zagreb/Rim, ki razbija(jo) Istro že desetletja, poveličujejo nekdanje rdečo-črne tovariše, ki so v Luko pripeljali sužnjelastniški model dela (privatniki s priimki na IĆ naj delajo po cele dneve za dve drobtini kruha, razlika pa se financira gazde in ostalo črno-rdečo klientelo in se tako izčrpava Luko, d.d.). Ta iste balile pa verjetno so do sedaj leta vlekli lepe plače na individualnih pogodbah na izmišljenih delovnih mestih. Težko je po 20 -letih nedela izgubiti vse privilegije in začet končno DELAT, izredno težko. Zanima me koliko balil je v slovenski Istri, ki so hlapci Ljubljane?
Piratka |  14 .02. 2014 ob  12: 09
takole bom citirala skromno delavko iz tekstilne tovarne ,ki dela tri zmene,s tremi majhnimi otroki,za: Poudarjam minimalno plačo.takole pravi gospa delavka;ki ni že drugi mesec dobila plače-prav malo mi je mar ,kdo bo prevzel našo firmo,ki smo se za obstoj borile leta in leta,delale,ob stirih zjutrj do stirh pop.,ko je bilo treba reševat firmo.Potem je prišel nov direktor in smo delale še več,toliko ,da sedaj ni plače.Malo nam je mar kdo bo prevzel firmo,lahko tud tujec,samo ,da sem jas plačana za kar delam,da lahko preživim,in tako mislijo tudi vse moje sodelavke,je še izjavila
In tako v razmislek...
Koprčan |  14 .02. 2014 ob  11: 27
PRODAT, takoj sem za, pa Mišiča na cesto vržt, sam kaj ko je večina zaposlenih, sindikatov na IČ. Seveda podo proti protaji.
LOGIST |  14 .02. 2014 ob  10: 50
@Drago | danes ob 09:44 1- Dečko ohladi se, nisi popil vsega znanja tega sveta, prvo se pozanimaj kaj pomeni beseda rešitelji in ne razlagaj mi o delovnem mestu žerjavist, sicer pa za spodoben denar lahko dobiš odlične žerjaviste tudi iz Pireja ... Tile na sliki kaj dosti žerjava ne vidijo.
_________________________________________________________
Če nisi pripravljen komentirati profesionalno potem boljše, da si tiho. Takšen način komentiranja te je naučil tata, ki je končal politično fakulteto nad fakultetami v Kumrovcu. Glavni predavatelji Zemljarič, Maček, Dolanc, Kučan end company.
Tudi organizatorje delovnih procesov lahko dobiš iz severnih luk. V luki jih je tudi dovolj le dovoliti jim je treba da delajo pravilno in odstraniti tiste, ki ne znajo. Le po rezultatih se meri kdo je dober operater in kdo slab.
1