ALI ULJANIKU GROZI POPOLN ZLOM? Kriza te puljske ladjedelnice bo zatresla hrvaški BDP

Istra

Hrvaška bo morala zaradi državnih jamstev za posojila največji hrvaški ladjedelnici Uljanik do konca leta plačati okoli 2,5 milijarde kun (337 milijonov evrov), je včeraj v Zagrebu dejal hrvaški minister za finance Zdravko Marić. Kriza v Uljaniku se bo po njegovih besedah negativno odrazila tudi pri hrvaškem bruto družbenem proizvodu (BDP).

Marić je pred sejo vlade na novinarsko vprašanje, ali bodo državna jamstva Uljaniku, ki v celoti znašajo 4,25 milijard kun (570 milijonov evrov), vplivala na državne finance, odgovoril, da se posledicam ne bo možno izogniti in da do konca leta pričakujejo izplačilo približno 2,5 milijarde kun jamstev iz državne blagajne. Kriza v Uljaniku bo po njegovih besedah zmanjšala hrvaški BDP za najmanj 0,6 odstotka do konca leta.

Minister ni izključil možnosti, da bodo morali do konca leta plačati tudi večino preostalih jamstev. Kot je pojasnil, lahko v ladjedelnici do konca leta dokončajo eno izmed specialnih plovil, dokončanje ostalih pa je vprašljivo. Izognil se je odgovoru na vprašanje, ali Uljaniku grozi popolni zlom in likvidacija.

Na torkovi glavni skupščini Uljanika uprava in nadzorniki niso dobili podpore večine članov skupščine. Skupščina sicer na deveturni seji ni uspela sestaviti novega nadzornega odbora, ki bi lahko imenoval novo upravo. Predsednik uprave Uljanika Gianni Rossanda je na skupščini vztrajal, da je program prestrukturiranja družbe v sodelovanju s strateškim partnerjem Kermas energijo lastnika Danka Končarja edina pot za preživetje družbe.

Sindikati v nizkem štartu pred novo stavko, delavci zapuščajo Uljanik

Hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat je v pogovoru za komercialno Novo TV v torek zvečer povedal, da za Uljanik, v katerega skupino poleg puljske ladjedelnice spada med drugim tudi ladjedelnica 3. maj na Reki, obstajajo štirje potencialni investitorji. Potrdil je, da so se pogovarjali z družbami Damen in Royal IHC iz Nizozemske, Fincantieri iz Italije in Smart Holding iz Ukrajine.

Medtem sindikati za prihodnji teden pripravljajo novo stavko, potem ko delavci Uljanika niso prejeli septembrske plače. Sindikati opozarjajo, da vse več delavcev išče službo drugod in odhaja iz ladjedelnic.

Deli novico:

BOBO |  18 .10. 2018 ob  10: 23
Koga zanima ? Tudi nekatera naša podjetja so vezana na Uljanik in Hrvaška jih ima še nekaj v Paci Brodospas , 3. Maj v Reki , so podjetja kjer samo Uljanik veže nase okoli 80 podjetij vse ostale pa še enkrat toliko . Nekaj jih je tudi pri nas , sicer manjših dobaviteljev. Če propade eno , bo šlo vse kot domine. Glede pogajanj pa Ukrajina nima tu kaj iskati.
V glavnem dejavnost , kjer v stilu socijalizma nimaš kaj iskati in tu so ga popušili!
@Ma |  18 .10. 2018 ob  09: 42
Del Istre, torej je tudi naša. Legendarna ladjedelnica... na žalost se jo po svetu ljudje najbolj spominjajo po Berge Vanga in Berge Istra.
Ma |  18 .10. 2018 ob  08: 30
Kaj me briga za njih. Koga to zanima....
Justino |  18 .10. 2018 ob  07: 42
Tako je to ko podjetje vodi Italijan ne pa domačin !