ALI SVETU GROZI NOVA PANDEMIJA? Na Kitajskem in v Mongoliji zabeležili primere kuge

Svet

Po podatkih lokalnih zdravstvenih oblasti so na severu Kitajske registrirali sum na okužbo s kugo. Novica prihaja po tem, ko so v sosednji Mongoliji odkrili dva podobna primera, poročajo tuji mediji. Ko pandemija koronavirusa še vedno divja, je potencialna vrnitev kuge vsekakor zadnja stvar, ki jo potrebuje svet. Do zdaj je covid-19 okužil skoraj 11,5 milijona ljudi in terjal več kot 530.000 smrti.

Primer je sprožil opozorilo tretje stopnje v regiji, ki velja do konca leta. Pacient naj bi sicer zbolel za najlažje ozdravljivo različico bolezni, s simptomi oteklih bezgavk. V začetku prejšnjega tedna sta bili dve osebi pozitivno testirani na kugo tudi v sosednji Mongoliji.

Kuga ima sicer tudi pnevmonično in izredno smrtonosno septično obliko, ki lahko v enem dnevu povzroči smrt.

Kuga je vsaj trikrat v zgodovini povzročila pandemije. Ima izjemno visoko stopnjo umrljivosti, okoli 95 odstotkov, povzročila je smrt na desetine milijonov, preden se je zdravstveno varstvo razvilo dovolj, da bi jo zdravilo. Zadnja takšna pandemija je bila v 19. stoletju in je še posebej močno prizadela Kitajsko in Indijo.

Vsako leto je po vsem svetu še vedno registriranih med 1.000 in 2.000 primerov kuge, številni pa izvirajo iz Demokratične republike Kongo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukurux |  06 .07. 2020 ob  12: 50
-3
Prenasa se preko bolh ki skocijo iz podgane na cloveka.Zakaj nas bi to skrbelo,sej ne spimo vec skupaj z kravami