ALI SO NEKOČ NAMENOMA USTVARILI SISTEM, KI JE OMOGOČAL MALVERZACIJE IN VEČ KOT ČUDNE PRAKSE? V SB Izola mirijo, da se danes mrtvorojene otroke pokaže materam, pa tudi do zamenjav ne more priti

Izola

Odkar smo objavili zgodbo danes 36-letnega Zorana Djukića, rojenega v koprski porodnišnici in kot novorojenčka prodanega srbskemu paru, nato pa še zgodbo danes 62-letnega Marka Markića Ivića o tem, kako so mu v porodnišnici namesto posvojitve poskušali prodati novorojeno dete, na uredništvo še kar prejemamo pisma bralcev. Vsak s svojo podobno zgodbo ali zgodbo sorodnika, prijatelja, znanca, ki sumi, da je bil kot novorojenček posvojen oziroma prodan. Očitno res obstaja naravna vez med starši in otroci, ki je nobena še tako dobro zrežirana laž in goljufija ne moreta prikriti. Ker se je koprska porodnišnica v devetdesetih letih preselila v stavbo izolske bolnišnice, smo se z vprašanji o tovrstnih primerih obrnili nanje.

Ker gre za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi, pa čeprav se je dogajalo pred tridesetimi oziroma štiridesetimi leti, srbsko združenje za starše in otroke 'Nestale bebe Beograda' vloži v vseh primerih, ko ima dovolj dokazov o prodaji novorojenčka, prijavo na policijo. To naredijo v vseh državah nekdanje Jugoslavije. Pri nas se trenutno ukvarjajo s tremi primeri, v enem primeru so že vložili kazensko ovadbo pri ljubljanski policiji.

Koprska porodnišnica se je v devetdesetih letih preselila v stavbo izolske bolnišnice, zato smo jih vprašali, ali jih je že obiskala policija. Zoran Djukić je bil namreč rojen kot Sašo v koprski porodnišnici. Po smrti krušnih staršev je našel zapestnico iz porodnišnice, ki je postala kronski dokaz in s pomočjo katere mu je Marko Markić Ivić pomagal najti mater. Kot smo že poročali, se bosta srečala za božič.

Primer torej spada pod koprsko policijsko upravo, kjer pa so nam pojasnili, da tovrstnega kaznivega dejanja zaenkrat še nimajo v evidencah. Je pa res, da se lahko sum kaznivega dejanja prijavi pri katerikoli policijski postaji oziroma upravi. A niti v izolski bolnišnici še niso prejeli nobene vloge, ki bi se nanašala na opisane primere.

Kje se nahaja dokumentacija stare porodnišnice v Kopru?

"Spoštujemo predpise, ki urejajo področje časa hrambe zbirk zdravstvene dokumentacije. To velja tudi za hrambo zbirk podatkov medicinske dokumentacije, ki jih je SB Izola prejela od nekdanje Porodnišnice Koper," so povedali v izolski bolnišnici.

Kaj se danes dogaja ob smrti novorojenčka?

Kot že napisano, definitivno najbolj pretresajo zgodbe mater, ki so jim zdravniki dan ali dva po porodu dejali, da je otrok umrl, da trupla ne morejo videti in da ga ne morejo pokopati. Bizarna in neverjetna odločitev nekoga, ki je praktično sistemsko omogočil malverzacije v prejšnji državi in zaradi česar skoraj vsaka ženska, ki se ji je do leta 1990 pripetilo podobno, danes dvomi, razmišlja, ali je njen otrok dejansko umrl ali pa je bil prodan in ukraden, kot se je zgodilo v nekaj zdaj že dokazanih in potrjenih primerih. Tako je bilo pred tridesetimi in štiridesetimi leti. Danes veljajo v SB Izola jasna navodila, kako ravnati v primeru mrtvorojenega ploda oziroma zarodka, zagotavljajo.

"Da, seveda ga lahko vidijo, če starši izrazijo željo. Lahko ga pokopljejo. Pred gestacijsko starostjo 22 tednov ali manj kot 500 gramov se mrtvorojeni plod pokaže staršem, v kolikor izrazijo željo. Prav tako se nad gestacijsko starostjo 22 tednov ali 500 gramov in več mrtvorojeni plod pokaže staršem, v kolikor za to izrazijo željo," pojasnjujejo v izolski bolnišnici.

Medicinska sestra pri mrtvorojenem plodu, starem od devet do 22 tednov, starše seznani, kakšni so možni načini pokopa. Starša izpolnita in podpišeta obrazec oziroma izjavo o načinu pokopa. Prva možnost je 'individualni pokop' s krsto ali žaro v svoj grob, ali raztros pepela. Stroške krijejo starši.

Druga možnost je 'skupinski pokop'. Opravi se skupinska upepelitev in skupinski raztros pepela v Parku zvončkov na ljubljanskem pokopališču Žale. Raztros je enkrat letno, drugi četrtek v maju, ob 11.00. Če želijo, se starši lahko udeležijo raztrosa pepela. Stroške v celoti krije SB Izola.

Zaznamovanje mater in novorojenčkov poteka po protokolu

Kar nas je negativno presenetilo, je število komentarjev žensk pod našimi članki, ki so jim nekoč zamenjali otroka. Očitno se je velikokrat zgodilo, da so babice mamicam prinesle napačne novorojenčke. Kakšen sistem imajo sedaj, so nam pojasnili v izolski porodnišnici.

Otroka takoj po rojstvu položijo materi v naročje. Ko je še na popkovnici, ga zaznamujejo v porodni list in na list novorojenčka. Zapišejo spol, ime, priimek, datum in uro rojstva ter tekočo številko poroda. Materi in očetu pokažejo obe zapestnici s številko poroda. Zapestnico nato namestijo na desno roko otroka, zapestnico z enako številko dobi tudi mati.

"Otroka zaznamujemo tudi s svetinjico, modro ali roza glede na spol, na katero na eno stran vpišemo ime in priimek matere, datum in uro poroda, spol novorojenčka. Na drugo stran pa ime novorojenčka, težo, dolžino, obseg glavice in številko poroda. Vse novorojenčkove podatke vpišemo v dokumentacijo (porodni zapisnik in list novorojenčka), to pa označimo z zaporedno številko poroda," še pojasnjujejo v SB Izola in zagotavljajo: "Tudi v primeru mrtvorojenega ploda/zarodka se ta zaznamuje s posebno identifikacijsko zapestnico. Zamenjava novorojenčkov oziroma mrtvorojenega ploda/zarodka ni mogoča."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  21 .12. 2019 ob  13: 01
Nič ni nemogoče v našem zdravstvu... In kaj če trupelce pokažete mami? To ni noben dokaz. Kaj pa potem s trupelcem? Ga prodate kozmetični industriji in za znanstvene (presaditvene) raziskave. Spet denar: NA ČRNO!!!!! In kaj se financira iz tega, ker denar ne gre v žep babic, in osebja? UDBA, SOVA,.... Vse z vednostjo vodstva bolnice in države. Tako je bilo tudi prej, ko so bili predmet kupoprodaje še živi novorojenci. To so zločini, za katere kazenska odgovornost NIKOLI ne zastara. Točno se ve: kdo, kdaj in kaj... samo javno ni, ker banda POKVARJENA HUDIČEVA TO SKRIVA! In nekateri od teh so še vedno med nami.... z vsemi privilegiji, ki so si jih tako prislužili. In mogoče celo spoštovani in hvaljeni.... MORILCI. Boste prišli na vrsto: VSI!