PO GROZLJIVEM ODKRITJU V KRUŠNI PEČI V NOVEM MESTU: Spomini na zločine Metoda Trobca ne bledijo

Kronika

Leta 1978 je Metod Trobec v nekaj mesecih ubil vsaj pet žensk, starih od 18 do 55 let. V kavarnah je iskal in srečeval osamljene ženske in jih nato odpeljal k sebi v Gorenjo vas. Umrl je maja 2006 v samici v zaporu na Dobu pri Mirni. Obesil se je z rjuho, ki jo je privezal na ventil nad vrati. Konec februarja je Slovenijo zgrozila najdba v Novem mestu. Pri prenovi stanovanja v Novem mestu so v keramični peči našli ostanke okostja, poleg kosti pa odkrili celo lobanjo.

Trobec se je rodil leta 1948 kot nezakonski otrok Marije in brat dvojček sestre Ciril. Psihiatri so verjeli, da je prav njegova navezanost na mamo in njena nezainteresiranost zanj bila razlog za njegovo manično vedenje.

Ubijal je ženske in jih zažigal v krušni peči

Čeprav so mu postavili diagnozo psihopat, so ga iz zapora izpustili kot zdravega človeka. Potem se je začela morija. V nekaj mesecih leta 1978 je ubil vsaj pet žensk, starih med 18 in 55 let. V kavarnah je iskal in srečeval osamljene ženske in jih odpeljal k sebi v Gorenjo vas pri Škofji Loki. Spolno naj bi jih zlorabljal in davil. Njihova telesa je razkosal in kasneje zažgal v krušni peči. Med sojenjem je bil obsojen še za umore drugih žensk, ki so od takrat pogrešane, vendar to ni dokazano. Sam pa je kasneje priznal šesti umor.

FOTO: Ostanki hiše, kjer je Trobec zažigal žrtve

Aretirali so ga povsem po naključju. Policija je preiskala njegovo hišo, potem ko je leta 1979 neuspešno poskusil oropati nemškega turista. Žrtev se je spomnila njegove avtomobilske tablice. V krušni peči so našli ostanke petih žensk.

Trobec je bil strašno užaljen, ko je Eve Mueller iz Svetovnega združenja za zaščito živali leta 2000 v oddaji 24 ur na POP TV rekla, da je mučil živali. Tožil jo je za odškodnino v višini 18,5 milijona tolarjev. Na sodišču je zatrdil, da ima živali zelo rad in da jih ni nikoli mučil. Tri leta pozneje je tožbo umaknil. Njegova žena je rekla, da je bil do nje nesramen in je zlorabljal psa.

Na sojenju se je obnašal, kot da se to njega ne tiče

Ves čas sojenja se je pretvarjal, da ne sodi tja. Ni se spomnil, v katero osnovno šolo je hodil, na neka vprašanja pa je odgovoril z "mogoče". Ko je celotna sodna dvorana z gnusom poslušala branje obtožnice, je Trobec zrl skozi okno. Tudi tožilcev ni poslušal, ignoriral pa je tudi svoje zagovornike. Med preiskavo pa se je vsega spomnil.

Sodišče v Kranju je 25. novembra 1980 Metoda Trobca obsodilo na smrtno kazen. Kazen je bila kasneje spremenjena na 20 let zapora. Med 1988 in 1992 letom je napadel sojetnike in bil obsojen na dodatnih 15 let. Če bi ostal živ, bi bil leta 2014 izpuščen iz zapora.

"V trenutkih, ko sem bil v intimnih odnosih s temi ženskami, me je nekaj prijelo in začel sem jih daviti," je pojasnil Trobec. Nekatere ženske, s katerimi je bil intimen, so povedale, da med seksom ni bil agresiven in da nikoli niso pomislile, da je manijak. 

Trobec je konec maja leta 2006 okrog četrte ure zjutraj storil samomor na Dobu. Zadnji Slovenec, ki je bil obsojen na smrtno kazen, si je tako sodil sam. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija